"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Туреччина припинила транзит підсанкційних товарів до Росії – Reuters

Понеділок, 20 березня 2023, 16:39 -

Туреччина припинила транзит товарів, які перебувають під санкціями Заходу, до Росії після посилення тиску США та Європи на Анкару з вимогою вжити заходів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

"Уряд Туреччини передав компаніям список заборонених іноземних товарів і наказав їм не перевозити їх до Росії з 1 березня. Будь-які товари з цього списку блокуються, з якої б країни вони не надходили", – заявив голова Стамбульської асоціації експортерів чорних і кольорових металів Четін Течделіоглу.

Офіційний представник ЄС повідомив агентству, що Анкара надала Європейській комісії усні запевнення, що з 1 березня товари не будуть йти транзитом до Росії, якщо на них поширюються санкції ЄС, США чи Великобританії та експортний контроль.

Реклама:

Західні країни ввели рекордні санкції проти Москви після її вторгнення в Україну в лютому минулого року. Проте канали постачання залишаються відкритими з сусідньої Туреччини та інших світових торгових центрів, що спонукало Вашингтон попередити минулого місяця про експорт хімікатів, мікрочіпів та інших продуктів, які можуть бути використані у військових зусиллях Москви.

Туреччина, яка є членом НАТО, намагалася збалансувати свої добрі зв’язки як з Москвою, так і з Києвом під час війни. Вона принципово виступає проти санкцій, але заявляє, що їх не будуть обходити в Туреччині, і що жодна продукція, що поставляється, не може використовуватися російськими військовими.

Проте товари, вироблені в Туреччині, навіть з комплектуючими з інших країн, все одно можуть поставлятися в Росію без обмежень.

Реклама:

За словами , нові обмеження Туреччини викликали пошук серед російських імпортерів альтернативних постачальників у Казахстані та інших країнах.

Нагадуємо:

Російські компанії звертаються до сусіднього Казахстану за допомогою в імпорті вкрай необхідних їм товарів, щоб обійти західні санкції.

Митна система Туреччини раптово почала блокувати оформлення санкційних вантажів до Росії, транзит товарів "паралельного імпорту" товарів зупинився.

Реклама: