"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У "Сенс Банку" підтвердили, що Фрідман не надавав НБУ документи, необхідні для внесення $1 млрд у капітал

П'ятниця, 17 березня 2023, 11:32 -

Підсанкційний російський олігарх Михайло Фрідман не подавав на розгляд Нацбанку документів, необхідних для внесення у капітал "Сенс Банку" (до 1 грудня 2022 року — "Альфа-Банку) 1 млрд доларів докапіталізації.

Про це повідомила довірена особа, якій передано право управління частками власників банку Симеон Дянков в інтерв’ю FinClub.

"Акціонери підтвердили свою готовність вкласти кошти. Але пакет необхідних для докапіталізації документів до НБУ ще справді не подавався", — заявив Дянков.

Він зазначив, що процес докапіталізації банку потребував отримання значної кількості дозволів, оскільки проти акціонерів "Сенсу" запроваджено міжнародні санкції.

Реклама:

Зокрема, Фрідман мав отримати дозвіл британського регулятора та органу, який займається питаннями санкцій. Оскільки самі кошти знаходилися на рахунку у Монако, то необхідно було отримати ще й дозвіл регуляторних органів цієї країни.

"У нас було чотири сесії запитань-відповідей із регуляторами різних країн: ми розповідали, на що підуть ці кошти, давали гарантію їхнього збереження. До кінця березня очікуємо рішення. Це дуже тривалий процес", — зазначив Дянков.

Він наголошує, що регуляторні органи Британії та країн ЄС мають великий досвід щодо накладання санкцій, проте не мають досвіду їхнього часткового розмороження, яке необхідне для проведення докапіталізації.

Реклама:

Починаючи з травня 2022 року підсанкційні акціонери тоді ще "Альфа-Банку" вели з українською владо переговори про проведення докапіталізації банку на 1 млрд дол в обмін на формальні чи неформальні гарантії того, що Альфа-банк не націоналізують.

Наприкінці 2022 року Фрідман написав листа голові НБУ Андрію Пишному, у якому нібито ще раз підкреслив готовність "влити" в банк 1 млрд дол. В іншому разі він "не заперечуватиме" проти націоналізації Альфа-банку.

В НБУ підкреслили, що листа недостатньо. "Процедура докапіталізації чітко формалізована. Вона передбачає не листи чи комунікацію в пресі, а подання релевантного пакета документів. Цього не було зроблено", – зазначив Пишний в інтерв'ю "Forbes-Україна".

Також Дянков заявив, що знайшов потенційного інвестора для "Сенс Банку". Ним виявилася компанія з Польщі, яка має універсальну банківську ліцензію у ЄС. Назви компанії він не уточнив, проте зазначив, що вона вже надіслала листа про свої наміри до НБУ.

Водночас напередодні у Нацбанку розробили новий законопроєкт, який може пришвидшити націоналізацію "Сенс Банку". Документ передбачає, що підставою для націоналізації можуть бути українські та міжнародні санкції проти акціонерів банку.

У разі, якщо Рада ухвалить цей нормативний акт, то НБУ буде зобов'язаний визнати "Сенс Банк" неплатоспроможним та запропонувати державі взяти участь у виведенні банку з ринку (тобто націоналізувати фінустанову).

Це вже другий законопроєкт щодо націоналізації банку в умовах війни. Перший визначав підставою для проведення націоналізації проблеми з ліквідністю банку. Однак, "Сенс Банку", попри відтік коштів вкладників, вдалося уникнути цих проблем.

Читайте також: Націоналізація має "Сенс". Що з банком Фрідмана та коли він перейде у руки держави

Реклама: