Кубраков: ідея РФ про продовження зернової ініціативи на 60 днів суперечить угоді

Понеділок, 13 березня 2023, 20:44 -

Україна заявляє, що заявлена Росією можливість продовження зернової ініціативи на 60 днів замість 120 днів суперечить підписаним разом з ООН та Туреччиною документам.

Про це віцепрем’єр-міністр відновлення Олександр Кубраков написав у Twitter.

Він наголосив, що угода передбачає щонайменше 120 днів продовження, а відтак позиція Росії щодо продовження її лише на 60 днів "суперечить документу, підписаному Туреччиною та ООН". 

Кубраков додав, що Україна чекає на офіційну позицію ООН та Туреччини як гарантів ініціативи.

Реклама:

Напередодні російська сторона заявила, що "не заперечує" продовженню зернової ініціативи, яка дозволяє експортувати українське продовольство через море, але лише на 60 днів.

РФ скаржиться, що нібито залишаються обмеження, які заважають реалізовувати винятки з санкцій для агропродукції РФ.

Реклама:

Наголосимо, що за даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, обсяги перевезень через морські порти РФ в Азово-Чорноморському басейні у 2022 році перевищили показники 2021 року і сягнули 250 млн тонн, що свідчить про відсутність перешкод для російського експорту.

Читайте більше у статті: Скорочений робочий день та суцільні "чаювання". Як Росія намагається зірвати зернову угоду

Нагадуємо:

Контракт на експорт українського зерна через контрольоване Росією Чорне море закінчується 18 березня.

Раніше ЗМІ повідомили, що Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на те, щоб Київ міг продовжувати постачання зерна на світові ринки.

Ініціатива була започаткована за посередництва Організації Об'єднаних Націй та Туреччини в липні минулого року, а в листопаді її було продовжено.

Росія заявила, що погодиться на продовження Чорноморської зернової угоди лише в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси її власних сільгоспвиробників.

Реклама: