РФ заявляє, що нібито "не проти" продовження зернової ініціативи, але лише на два місяці

Понеділок, 13 березня 2023, 19:11 -

Російська сторона заявила, що "не заперечує" продовженню зернової ініціативи, яка дозволяє експортувати українське продовольство через море, але лише на 60 днів.

Про це заявив заступник голови Міністерства закордонних справ РФ та голова російської делегації в перемовинах щодо зернової ініціативи Сергєй Вєршинін.

Він заявив, що "російська сторона не заперечує проти продовження [ініціативи ]на черговий термін, але цей термін буде 6- днів, а не 120 днів, як це було раніше".

Російська сторона на перемовинах вимагає "конкретного прогресу" щодо російського сільськогосподарського експорту та експорту добрив на світовий ринок, адже нібито залишаються обмеження, які заважають реалізовувати винятки з санкцій для агропродукції РФ.

Реклама:

Наголосимо, що за даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, обсяги перевезень через морські порти РФ в Азово-Чорноморському басейні у 2022 році перевищили показники 2021 року і сягнули 250 млн тонн, що свідчить про відсутність перешкод для російського експорту.

Читайте більше у статті: Скорочений робочий день та суцільні "чаювання". Як Росія намагається зірвати зернову угоду

Нагадуємо:

Реклама:

Контракт на експорт українського зерна через контрольоване Росією Чорне море закінчується 18 березня.

Раніше ЗМІ повідомили, що Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на те, щоб Київ міг продовжувати постачання зерна на світові ринки.

Ініціатива була започаткована за посередництва Організації Об'єднаних Націй та Туреччини в липні минулого року, а в листопаді її було продовжено.

Росія заявила, що погодиться на продовження Чорноморської зернової угоди лише в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси її власних сільгоспвиробників.

Реклама: