Блокування податкових накладних торкнулося понад 40% активного бізнесу — бізнес-омбудсмен

П'ятниця, 10 березня 2023, 12:26 -

40,35% активного бізнесу стикалися з блокуванням податкових накладних через зміни, які уряд вніс у постанову про систему моніторингу оцінки ризиків (СМКОР) у жовтні 2022 року.

Про це повідомив бізнес-омбудсмен Роман Ващук під час пресконференції 10 березня.

Так, за результатами дослідження Ради бізнес-омбудсмена, у четвертому кварталі 2022 року ДПС блокувала податкові накладні 65188 бізнесам, при тому, що у цей період активно працювало та подавало податкові накладні 161550 платників податків. Тобто, з блокуванням стикнулося понад 40% бізнесів.

Масові блокування податкових накладних у бізнесу з’явилися після того, як уряд вніс зміни до постанови, що регулювала критерії ризиковості бізнесу, які використовує СМКОР для ухвалення рішення про блокування накладних.

Реклама:

За словами Ващука, відповідну постанову уряд не прокомунікував належним чином і для багатьох підприємців нові правила стали несподіванкою.

"Ситуацію погіршило ще й те, що, мабуть, ненавмисно, зміни до СМКОР уряд вніс якраз в той час, як Росія почала завдавати масових ракетних ударів по енергетиці. Тобто, мало того, що бізнес відчув на собі чимало проблем через блекаути, так його життя ще й суттєво ускладнили зміни, пов’язані з адмініструванням ПДВ", — зазначив Роман Ващук у коментарі ЕП.

Після масових скарг бізнесу на роботу СМКОР уряд вніс нові зміни до своєї постанови у січні 2023 року. Вони врахували частину пропозицій бізнесу, та дещо покращили ситуацію з блокуваннями накладних. Наразі на розгляді Мінфіну перебуває ще один пакет змін до урядової постанови, однак їхній розгляд та затвердження затягується вже протягом кількох місяців.

Реклама:

У Раді бізнес-омбудсмена наголошують, що скарги на роботу СМКОР наразі перевищують 40% усіх скарг бізнесу, які до них надходять, що свідчить про критичне значення цієї проблеми для бізнес-середовища. Там також закликають владу до прозорого діалогу з бізнесом задля усунення проблем, які виникають під час адміністрування ПДВ.

Раніше в інтерв'ю ЕП голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев стверджував, що внесення змін до системи адміністрування ПДВ дозволило податковій заблокувати близько 4 млрд грн "схемного" податкового кредиту. Водночас, за його словами, "сума неспівставна з тими проблемами, які завдало це рішення бізнесу".

За розрахунками Гетманцева, до жовтневих змін держава блокувала 0,8% від усіх податкових накладних. При цьому, у грудні 2022 року відсоток блокування зріс до 1,5% накладних. 

Читайте також: Данило Гетманцев: Якщо я мовчу, значить, я "в темі". Або "в долі". Або "в темі" і "в долі"

Реклама: