"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АРМА закликають провести новий конкурс на управителя виробника "Моршинської": у Dragon Capital назвали причини

Вівторок, 21 лютого 2023, 11:06 -

Інвестиційна група Dragon Capital закликав Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) зупинити вже оголошений та запустити новий конкурс на управителя активів групи компаній IDS Borjomi. У компанії заявили про порушення в його проведенні.

Про це йдеться в релізі Dragon Capital.

АРМА оголосило конкурс із відбору управителя для заарештованих українських активів групи компаній IDS Borjomi, яка виробляє та реалізує мінеральну воду, зокрема, під ТМ "Моршинська" 9 лютого.

Заявки на участь у ньому приймаються до 22 лютого.

Реклама:

У компанії пояснюють, що відповідно, у зацікавлених учасників є 8 робочих днів на всебічний аналіз потенційного об’єкту управління та пов’язаних з цим ризиків. А також на виконання таких умов конкурсу як формулювання стратегії та складення фінансового прогнозу, що дозволить визначити очікуваний дохід державного бюджету від управління.

"Такий термін проведення конкурсу є абсолютно недостатнім для будь-якого відповідального учасника. Враховуючи те, що рішення суду про арешт майна було прийнято ще в листопаді минулого року, розпочати конкурс необхідно було раніше, але у будь-якому разі він не може тривати менше 30 днів за обов’язкової умови наявності доступу до достатньої інформації", - наголошується в пресрелізі.

Також у компанії висловили стурбованість переліком активів, що передаються в управління. Конкурс оголошено лише на управління 100% корпоративних прав двох українських компаній, а їх цілісні майнові комплекси та нерухомість (заводи) не входять до переліку активів.

Реклама:

Відтак, переможець конкурсу отримає змогу здійснювати управління лише корпоративними правами, що передбачає право голосувати на зборах акціонерів. 

Втім, відповідно до ч. 7 ст. 21 Закону про АРМА, "у разі здійснення управління активами у вигляді частки у статутному (складеному) капіталі чи акцій, паїв управитель під час здійснення повноважень власника таких активів у вищих органах управління відповідної юридичної особи зобов’язаний погоджувати свої дії з власником таких активів". 

Тобто переможець конкурсу буде змушений погоджувати свої дії з компаніями, щодо російських бенефіціарних власників яких введено українські та міжнародні санкції, не маючи при цьому змоги напряму управляти майном відповідних заводів. 

"Така специфіка проведення конкурсу суттєво обмежує коло його учасників і, в кінцевому результаті, може призвести до прямих втрат державного бюджету", - додали в Dragon Capital.

Крім цього, до периметру конкурсу не потрапили корпоративні права заводу у м. Миргород, що виробляє мінеральну воду під ТМ "Миргородська" та належить до тієї самої групи. На ці активи також був накладений арешт.

 "Ми закликаємо зупинити проведення цього конкурсу, якнайшвидше включити до переліку активів, що передаються в управління всі активи (в тому числі, заводи), що відносяться до цієї групи, забезпечити наявність необхідної інформації та оголосити новий конкурс. Для уникнення спекуляцій, я підтверджую, що наша група залишається зацікавленою в участі в прозорому конкурсі на управління цим активом, а наш заклик спрямований на розширення переліку потенційних учасників такого конкурсу та максимізацію вигоди для держави від його проведення", - прокоментував СЕО Dragon Capital Томаш Фіала.

У компанії впевнені, що правильно організований конкурс на управління, а тим більше подальша націоналізація та продаж такого активу мав би викликати великий інтерес не лише локальних гравців, але і великих міжнародних компаній. Завдяки чому держава могла би розраховувати на річні доходи від управління, що обчислювалися би мільйонами доларів.

Нагадуємо:

Національне агентство з розшуку та менеджменту активів, отриманих від корупційних злочинів, оголосило конкурс на управителя виробника мінеральних вод, зокрема торгових марок "Моршинська", "Миргородська" та Borjomi.

У червні 2022 року суд заарештував акції та кошти на суму 53,4 млн грн у компанії з виробництва та реалізації мінеральної води, яка належить російському олігарху Міхаілу Фрідману.

В Україні Фрідман з партнерами Германом Ханом та Пьотром Авеном володіє компанією IDS Group Ukraine, "дочкою" міжнародної групи IDS Borjomi International (входить до "Альфа-груп"). На ринку, крім того, що компанія є ексклюзивним імпортером води "Боржомі" в Україні, вона представлена низкою брендів, зокрема, водами "Моршинська" та "Миргородська". 

Інвестиційна компанія Dragon Capital належить Томашу Фіалі, який володіє "Українською правдою".

Реклама: