Нацбанк підвищив вимоги до обов’язкових резервів банків

Четвер, 26 січня 2023, 14:27 -

Національний банк підвищив вимоги до обов’язкових резервів банків на 5 відсоткових пунктів – нормативи формування резервів збільшаться з 11 лютого.

Про це повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний на брифінгу.

Він зазначив, що регулятор додатково підвищив вимоги до резервів, як і анонсувалось в грудні.

"Так, з 11 лютого на 5 в. п. збільшуються нормативи формування банками обов’язкових резервів за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних і фізичних осіб, а також за коштами вкладів і коштами на поточних рахунках інших банків-нерезидентів й кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій", – зазначили в НБУ.

Реклама:

Зокрема, резерви в національній валюті будуть підвищені з 5% до 10%, в іноземній – з 15% до 20%.

Крім цього, додатково з 11 березня будуть підвищені на 10 в. п. нормативи формування банками обов’язкових резервів за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб як в національній, так і в іноземній валютах. 

"Проте на цю частину резервів не поширюватиметься механізм покриття бенчмарк-ОВДП" – підкреслили в регуляторі.

Реклама:

В НБУ очікують, що ці заходи сприятимуть зниженню профіциту ліквідності в банківській системи. Це, зі свого боку, спонукатиме банки до активнішої конкуренції за строкові кошти вкладників і відповідно сприятиме підвищенню ставок за гривневими активами та зростанню частки строкових депозитів. 

"У результаті посилиться стійкість валютного ринку до ситуативних чинників, а Національний банк зможе в перспективі перейти до пом’якшення адміністративних обмежень для бізнесу та населення", – резюмував голова НБУ.

Економічна правда

Реклама: