НАБУ та САП повідомили про підозру ексголові "Нафтогазу" Коболєву через премію

Четвер, 19 січня 2023, 11:50 -

У четвер, 19 січня, НАБУ і САП повідомили про підозру ексочільнику "Нафтогаз України" Андрію Коболєву – його підозрюють у заволодінні понад 229 млн грн у вигляді премії за перемогу в арбітражі проти "Газпрому".

Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро. 

Слідство встановило, що очільник компанії у 2014-2021 роках в травні 2018 року "всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн за екстраординарні досягнення". А саме – за позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр, тобто перемогу у Стокгольмському арбітражі проти російського "Газпрому".

Хоча ім’я підозрюваного не називається, у 2014-2021 роках "Нафтогаз" очолював Андрій Коболєв.

Реклама:

Сума премії, переконане слідство, суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат у розмірі 37,48 млн грн. Також за перемогу в арбітражі Коболєв вже отримав премію у 2017 році у розмірі 12,49 млн грн, додають в НАБУ.

"Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн – це різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром", – заявили в Бюро.

Доповнено. Коболєв у своєму Facebook прокоментував повідомлення про підозру у справі:

Реклама:

"Розуміючи, що відбувається її [підозри] підготовка, коли знаходився за кордоном, відразу повернувся в Україну, щоб не давати привід для звинувачень, що я кудись втік чи ховаюсь. Цього точно робити не збираюсь, а збираюсь доводити свою правоту", – написав Коболєв.

Крім того, правоохоронці зазначають, що під час розслідування стикнулися з перешкодами з боку колишнього керівництва держкомпанії, яке скерувало документи стосовно виплати премій до іноземних радників, які відмовлялися за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу їх видати.

Після того, як у 2022 році ці документи повернулися у розпорядження компанії, детективи НАБУ їх вилучили, "що допомогло надати належну правову оцінку діям колишнього керівника компанії"

Дії особи кваліфікували за ч. 5 ст. 191 КК України.

Нагадуємо:

У 2017 році правління "Нафтогазу" отримало премії за виграш першої частини судового спору з "Газпромом". Тоді список премійованих складався з 8 осіб. Серед них - Андрій Коболєв, Сергій Перелома, Юрій Вітренко, Ярослав Теклюк і Костянтин Пожидаєв.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсягів газу для транзиту. 

Після цього наглядова рада "Нафтогазу" вирішила виплатити премії топменеджменту за внесок у перемогу в Стокгольмі. Загальна сума винагороди передбачалась на рівні 1% суми виграшу в арбітражі ($4,6 млрд) – тобто $46,3 млн.

Відповідне рішення прийнято за виграш другої частини судового протистояння - так званого "транзитного" контракту.

У 2018 році була виплачена перша частина цих премій на суму $20,7 млн. Як зазначається в звіті "Нафтогазу", Андрій Коболєв отримав 261 млн грн – близько $9,5 млн на той момент

Доповнено коментарем Андрія Коболєва о 12:12. 

Реклама: