"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Казахські брокери скуповують дешеві російські бонди у іноземних інвесторів – ЗМІ

Четвер, 22 грудня 2022, 09:23 -

Казахські фінансові фірми скуповують російський державний борг зі значним дисконтом у інвесторів, які не можуть вийти з ринку РФ через санкції та інші обмеження.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на поінформованих співрозмовників.

В останні місяці деякі казахстанські брокери і банки купували або робили пропозиції щодо російських суверенних цінних паперів. Реєстрація боргу в казахстанському кліринговому центрі дозволяє покупцям отримувати купонний дохід і основну суму боргу. 

Цей обхідний шлях дозволяє казахстанським фірмам отримувати швидкий прибуток для себе і клієнтів в той час, коли деякі міжнародні інвестори залишаються власниками боргу на мільярди рублів. Через обмеження, накладені на Росію і самою Росією, іноземці не можуть отримати купонні доходи та основну суму боргу за паперами, але всередині країни місцеві інвестори можуть отримувати платежі.

Реклама:

Центральний депозитарій Казахстану на запит Bloomberg відмовився коментувати такі операції, але повідомив про різке збільшення кількості зареєстрованих єврооблігацій і ОФЗ, випущених Міністерством фінансів Росії. Загальна кількість зросла до 42 станом на 1 листопада, в порівнянні з 3 вісьмома місяцями раніше. Найшвидше зростання відбулося у вересні, коли кількість реєстрацій зросла до 33 з 13.

Багато іноземних інвесторів з рублевими суверенними облігаціями тепер залишилися з паперами, за якими вони не можуть отримати доступ до платежів за межами Росії. Перепродаж таких облігацій означає, що іноземці можуть повернути принаймні деяку вартість.  

Нагадуємо:

Реклама:

У Росії вперше з 1918 року відбувся дефолт за суверенним боргом в іноземній валюті через введені санкції, які унеможливили платежі закордонним кредиторам.

Президент Росії Владімір Путін підписав указ, яким визначається порядок виплати всіх зовнішніх боргів підсанкційної країни у рублях – раніше РФ намагалася розрахуватися рублями лише перед західними кредиторами.

Реклама: