CША запровадили санкції проти другого найбагатшого олігарха Росії Потаніна

Четвер, 15 грудня 2022, 18:29 -

США запровадили санкції проти одного з найбагатших олігархів РФ Володимира Потаніна, також під санкції потрапили його активи - холдинг "Інтеррос", Росбанк і яхта.

Про це йдеться у заяві Мінфіну США.

При цьому Потаніна внесли до SDN-переліку - це означає блокування активів у США і заборону на взаємодію з американцями.

До санкційного списку, окрім Потаніна, внесли і його дружину Катерину та дітей Івана і Анастасію.

Реклама:

Також під санкційні обмеження потрапили інвестхолдинг "Інтеррос", через який олігарх володіє своїми активами (включно з "Норнікелем", який сам під санкції не потрапив), а також Росбанку, який Потанін навесні викупив у Société Générale, яка пішла з Росії.

У випадку з Росбанком Мінфін США випустив ліцензію на згортання операцій з банком терміном до 15 березня 2023 року. 

Також США наклали санкції на яхту Nirvana, власником якої, за даними Мінфіну США, є Потанін.

Реклама:

Як пише Forbes Russia, представник "Інтерроса" від коментарів відмовився. Пресслужба Росбанку заявила, що санкції не матимуть істотного впливу на його роботу.

"Банк продовжує працювати в стандартному режимі, проводити всі операції в рублях як дистанційно, так і в широкій мережі офісів. Усі умови обслуговування і тарифи за продуктами зберігаються", - йдеться в повідомленні.

Окрім Потаніних, до санкційного списку США 15 грудня потрапили перший віце-прем'єр РФ Андрій Білоусов, віце-прем'єр РФ Дмитро Чернишенко, заступник міністра фінансів РФ Олексій Сазанов, кілька російських губернаторів, глава РЖД Олег Бєлозьоров.

Крім того, під санкції потрапили 17 дочірніх організацій банку ВТБ, який перебуває під обмеженнями з лютого 2022 року. Серед них - компанії "ВТБ Девелопмент" і "СГ-Девелопмент", оператор велопрокату в Москві "Сітібайк".

Потанін у 2022 році посів друге місце у списку найбагатших російських мільярдерів, його статки Forbes оцінив у $17,3 млрд. Раніше Потанін також потрапив до санкційних списків Канади, Австралії та Великої Британії.

У квітні він через "Інтеррос" придбав 35% кіпрської TCS Group Holding - головної структури Тінькофф Банку - у засновника компанії Олега Тінькова та його сім'ї, а також 100% Росбанку у французької фінансової групи Societe Generale, яка вирішила згорнути бізнес у Росії.

Нагадаємо:

Напередодні WSJ писала, що російський олігарх Владімір Потанін, головний акціонер "Норнікеля", незабаром опиниться під санкціями Сполучених Штатів.

У червні уряд Великої Британії оголосив про нові санкції, які вдарили по найближчому оточенню президента РФ Владіміра Путіна. Зокрема, у цей перелік потрапив Потанін.

Після цього ціни на паладій і нікель зросли - санкції викликали побоювання щодо постачання металів.

Економічна правда

Реклама: