Китай готує пакет підтримки своєї напівпровідникової галузі на $140 мільярдів – ЗМІ

Вівторок, 13 грудня 2022, 12:44 -

Китай працює над пакетом підтримки своєї напівпровідникової промисловості на суму понад 1 трильйон юанів (143 мільярди доларів), що є важливим кроком на шляху до самодостатності в сфері чіпів і протидії діям США.

Про це пише Reuters із посиланням на 3 джерела.

За словами співрозмовників агентства, Пекін планує запустити один із найбільших пакетів фіскальних стимулів протягом 5 років, переважно у вигляді субсидій та податкових кредитів для активізації виробництва напівпровідників та науково-дослідницької діяльності в країні.

"Як і очікували аналітики, це свідчить про більш прямий підхід Китаю до формування майбутнього галузі, яка стала геополітичною гарячою точкою через стрімке зростання попиту на мікросхеми, і яку Пекін розглядає як наріжний камінь своєї технологічної могутності", - пише Reuters.

Реклама:

План може бути реалізований вже в першому кварталі наступного року, повідомили два джерела на умовах анонімності.

За їхніми словами, більша частина фінансової допомоги буде використана для субсидування закупівель напівпровідникового обладнання китайськими фірмами, переважно заводами з виробництва напівпровідників.

За словами трьох джерел, такі компанії матимуть право на субсидію в розмірі 20% від вартості закупівель.

Реклама:

План фіскальної підтримки з'явився після того, як Міністерство торгівлі США ухвалило в жовтні широкий набір нормативних актів, які, зокрема, можуть заборонити доступ дослідницьких лабораторій та комерційних центрів обробки даних до вдосконалених мікросхем.

Крім цього, президент США Джо Байден в серпні підписав знаковий законопроект про надання $52,7 млрд у вигляді грантів для американського виробництва напівпровідників і досліджень, а також податкового кредиту для заводів з виробництва мікросхем, який оцінюється в $24 млрд.

За допомогою цього пакету стимулів Пекін прагне посилити підтримку китайських фірм, що виробляють мікросхеми, в будівництві, розширенні або модернізації потужностей для виробництва, збирання, а також досліджень і розробок, повідомили джерела.

Бенефіціарами цієї програми стануть як державні, так і приватні підприємства галузі, зокрема великі фірми з виробництва напівпровідникового обладнання, такі як NAURA Technology Group, Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China і Kingsemi, додали джерела.

Економічна правда

Реклама: