Китайські розробники чипів уповільнюють свої процесори, щоб обійти санкцій США – ЗМІ

Понеділок, 7 листопада 2022, 11:13 -

Після санкцій, запроваджених США проти технологічного сектору Китаю, китайські розробники мікросхем сповільнюють свої чипи, аби не потрапити під обмеження.

Про це повідомляє Financial Times.

Найбільші китайські розробники мікросхем Alibaba і Biren Technology, а також інші компанії наразі витрачають мільйони доларів на створення проєктів процесорів для наступного покоління суперкомп'ютерів, алгоритмів штучного інтелекту і центрів обробки даних в країні. Ці проєкти виробляються за межами країни найбільшим у світі виробником мікросхем Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). 

Натомість санкції, оголошені США минулого місяця, обмежують обчислювальну потужність будь-якого напівпровідника, що підриває цей логістичний ланцюг. Експортний контроль США (який дозволяє такий імпорт лише за наявності ліцензії) поширюється на виробників мікросхем з третіх країн, оскільки майже всі такі заводи використовують американські компоненти або програмне забезпечення.

Реклама:

Це означає, що обмеження можуть призвести до фактичного ембарго на всі високопродуктивні процесори, що постачаються до Китаю. Раніше Штати обмежили такий імпорт від каліфорнійських компаній Nvidia і AMD. Власні китайські заводи з виробництва мікросхем суттєво відстають від того, аби виробляти передові мікросхеми на кшталт розробок Alibaba і Biren.

Аналітики вважають, що санкції Вашингтона спрямовані на примусове уповільнення технологічного сектора Китаю, адже високопродуктивні процесори необхідні для досліджень в області суперкомп'ютерів і штучного інтелекту. 

Як наслідок, Alibaba та Biren мусили зупинити подальше виробництво чипів і внести зміни в свої розробки, повідомили FT шість осіб, знайомих із ситуацією.

Реклама:

Ключовим показник, який обмежує ввезення мікросхем до Китаю, є двонаправлена швидкістю передачі – тобто швидкість, з якою вони відправляють дані один одному. Так, експортний контроль обмежує швидкість передачі даних до 600 гігабайт на секунду (Гб/с).

Архівні версії веб-сайту Biren до запровадження санкцій США показують, що перший процесор компанії BR100 забезпечує швидкість передачі даних у 640 Гбіт/с – вище за встановлені США обмеження. Проте нині на сайті Biren вказані характеристики у 576 Гбіт/с, що нижче за встановлену межу.

При цьому Alibaba вивчає, як модифікувати свій новий 5-нанометровий процесор, призначений для роботи зі штучним інтелектом. Зміни, що розглядаються, можуть потребувати ще одного тестового запуску в TSMC, що означатиме багатомісячну затримку до виходу і може коштувати 10 млн доларів або більше.



Реклама: