"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Молдова вперше імпортувала газ через українську схему реверсу

Четвер, 3 листопада 2022, 14:50 -

Молдова вперше імпортувала газ за реверсною схемою – із заходу на схід.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив у четвер міністр інфраструктури й регіонального розвитку Молдови Андрей Спину.

"Молдова вперше імпортувала природний газ за реверсною системою, із заходу на схід, тим самим розвіявши міф про те, що природний газ і світло можуть надходити лише з Російської Федерації. У середу Energocom закупив 5,6 млн кубометрів природного газу, які були передані через точку Будніце в Словаччині, на кордоні з Україною", - повідомив Спину.

За його словами, цей обсяг газу доповнює резервні запаси, які Energocom створює для забезпечення Молдови природним газом цієї зими.

Реклама:

Тепер поточні запаси природного газу досягли 157 млн кубометрів.

Як повідомлялося, молдовська державна компанія Energocom також закупила на біржі в Румунії на 3 листопада 8,04 ГВт-год електроенергії - це 65% від необхідного Молдові обсягу споживання.

Нагадаємо, на початку осені 2022 року Кремль взявся випробовувати міцність молдовської енергосистеми. У жовтні знизив постачання газу на 30% від контрактного обсягу. А фактично з 1 листопада урізав газ наполовину. Таке урізання означало, що Молдова втрачає також головне джерело електроенергії.

Реклама:

Крім того, через обстріли української інфраструктури Росією Молдова більше не має змоги купувати електроенергію в України.

Читайте також про те, як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою Молдови.

Європейська правда

Реклама: