"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зеленський закликав обмежити ціну на російську нафту на рівні 30 доларів за барель

П'ятниця, 25 листопада 2022, 14:09 -

Президент Володимир Зеленський вважає, що стеля цін на російську нафту, яка обговорюється ЄС та країнами G7, має бути запроваджена на рівні 30 доларів за барель.

Про це він заявив у своєму зверненні до учасників міжнародного симпозіуму "Європейська ідея".

"Цьогоріч Європа нарешті здійснює енергетичне роззброєння Росії. Залежність континенту від російських енергоресурсів почала зменшуватися. А має повністю зникнути. І один із ключових інструментів – це обмеження російських заробітків від експорту ресурсів", – сказав глава держави.

Він звернув увагу на те, що у світі та Європі вже почали говорити про примусове обмеження ціни російської нафти.

Реклама:

"І звучать слова про рівень нібито в 60 чи 70 доларів. Безперечно, такі слова – це піддавки. Більше схоже на намагання щось зобразити, а не щось зробити", – заявив Зеленський.

Він подякував Польщі та країнам Балтії та назвав їх пропозиції щодо прайскепу в 30 доларів слушними.

"Обмеження ціни на рівні до 30 доларів за барель видається більш слушною пропозицією, і я дякую, що така пропозиція пролунала й захищається. 

Реклама:

Зараз час, щоб забезпечити й таке досягнення Європи.

І на основі цього та інших подібних досягнень жоден із потенційних ворогів Європи більше не зможе шантажувати наш континент енергетичною зброєю", – сказав президент.

Він додав, що після запровадження обмеження цін на російську нафту, енергетична безпека Європи, а отже, і цінова безпека тепер базуватиметься передусім на співпраці й солідарності між європейцями та на європейських енергетичних правилах.

Нагадуємо:

Переговори між країнами Європейського Союзу щодо встановлення верхньої межі ціни на російську нафту зайшли в глухий кут у середу ввечері.

Реклама: