"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газ у Європі знову дорожчає в очікування похолодань

Понеділок, 14 листопада 2022, 10:17 -

Європейські ціни на природний газ зросли на понад 5% і перетнули позначку у 100 євро за МВт-год після падіння минулого тижня, адже ринок очікує на похолодання після аномально теплого жовтня.

Про це повідомляє Bloomberg, дані біржі ICE.

Так,  газові ф'ючерси з поставкою у грудні на нідерландському хабі TTF виросли на 5,8% після того, як минулого тижня впали на 15%. Наразі газ торгується на рівні 103 євро за МВт-год, або 1123 долара за тисячу кубометрів.

Прогнози свідчать про те, що в деяких частинах Європи в найближчі вихідні і наступного тижня розпочнуться похолодання після аномально теплого жовтня та початку листопада. 

Реклама:

Це може змусити людей почати використовувати обігрівачі після тривалої затримки через невластиві сезону високі температури, що спричинить стрибок попиту на газ. 

Крім того, через перебої виникають проблеми з поставками з Норвегії, що також тисне на ціни.

Разом з достатніми запасами скрапленого природного газу, скороченням споживання газу промисловістю та заповненими сховищами природного газу, регіон, ймовірно, зможе уникнути дефіциту цієї зими навіть попри скорочення російських поставок. Водночас наступна зима може бути більш складною, адже протягом року країнам доведеться оперативно заповнювати з нових джерел виснажені протягом зими сховища.

Реклама:

Реклама: