Рада ухвалила закон про націоналізацію системних банків в умовах війни

Четвер, 6 жовтня 2022, 16:57 -

Верховна Рада підтримала за основу та в цілому законопроєкт №8069 щодо особливості виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану.

Про це повідомив у Telegram співавтор законопроєкту, заступник голови фінансового комітету Ради Ярослав Железняк.

Законопроєкт підтримали 254 нардепи.

"Були палкі дискусії, але проголосували одразу за основу та в цілому. Закон буде швидко підписаний. І швидко використаний теж (if you know what I mean)", - написав нардеп.

Реклама:

Законопрєктом пропонується надати Мінфіну право за пропозицією НБУ брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку з підстав, які настали під час здійсненої РФ агресії проти України.

При цьому, за словами Железняка, націоналізація системно важливого банку відбуватиметься через процедуру віднесення банку до категорії неплатоспроможних, однак не потребуватиме докапіталізації з боку держави - продаж банку за 1 грн буде проводитись незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку на день прийняття НБУ відповідного рішення.

Фонд не здійснюватиме зміну розміру статутного капіталу неплатоспроможного системно важливого банку, деномінацію акцій такого банку, у тому числі не буде проводити обміну грошових зобов’язань банку на акції додаткової емісії, додав нардеп.

Реклама:

Замість обміну вкладів на акції з наступним їх викупом державою запроваджується припинення зобов’язань банку перед контролерами та власниками істотної участі у такому банку, а також підсанкційними особами з наступним зарахуванням коштів за цими зобов'язаннями у дохід банку (також збільшується капітал банку).

Водночас відшкодування вартості акцій акціонерам (у разі її перевищення 1 грн за висновком аудиторської компанії) буде можливим тільки після компенсації збитків державі Україна від РФ і виключно за рахунок таких коштів.

Нагадаємо:

Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики підтримав за основу та в цілому законопроєкт щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану (№8069).

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який регулює процес виведення системно-важливого банку з ринку в умовах воєнного стану.

Законопроєкт вносить зміни до Податкового кодексу та закону про Фонд гарантування вкладів. Зокрема, він видозмінює процедуру виведення з ринку системно важливого банку за участі держави, тобто шляхом націоналізації.

Як повідомляє співавтор законопроєкту нардеп Ярослав Железняк, націоналізація системно-важливого банку відбуватиметься без його докапіталізації з боку держави. Акції банку будуть продані уряду за 1 гривню.

Також, у ході націоналізації, держава не буде проводити процедуру бейл-ін — обміну зобов’язань банку перед пов’язаними з ним особами на додаткові акції банку. Такі зобов’язання банку (наприклад, депозити його власника) будуть просто анульовано, а самі кошти зараховано до доходів та капіталу установи.

Цікаво, що таку ж долю автори законопроєкту підготували не лише для депозитів пов’язаних з банком осіб, але й для зобов’язань банку перед особами, проти яких було запроваджено міжнародні санкції. Отримані збитки таких осіб мають відшуковуватися за рахунок отриманих Україною репарацій від Росії.

Зазначимо, що наразі до переліку системно важливих банків входять 14 українських банків, зокрема всі 4 державні банки, приватні українські банки та банки з іноземним капіталом, зокрема "Альфа-Банк". Щодо власників останнього, російських олігархів Михайла Фрідмана та Пьотра Авена було запроваджено міжнародні санкції.

РНБО 30 вересня ухвалила рішення про запровадження нових пакетів санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які причетні до розв’язування агресивної війни проти України чи які підтримують путінський режим.

Як раніше повідомляла ЕП, у списку, зокрема, співвласник "Альфа груп" Михайло Фрідман.

Читайте також: Мільярд доларів, зустрічі в ОП з міністрами та непублічні штрафи. Як Альфа-банк хоче зберегти статус-кво в Україні 

Танці навколо санкцій. Що у Зеленського вирішили робити з Фрідманом та іншими російськими олігархами?

Економічна правда

Реклама: