З українських портів вийшли судна з продовольством попри відхід РФ від "зернової угоди"

Понеділок, 31 жовтня 2022, 10:52 -

У понеділок з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" сьогодні вийшли 12 суден з 354,5 тисяч тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи після того, як РФ оголосила про "призупинення "зернової угоди".

Про це повідомило міністерство інфраструктури України, пише "Європейська правда".

Серед суден - балкер IKARIA ANGEL з українською пшеницею для Ефіопії, яка перебуває на межі голоду.

Разом з тим, прохід до українських портів під завантаження дозволений 4 суднам, які напередодні пройшли інспекцію СКЦ за участі всіх сторін, включаючи представників Росії.

Реклама:

У відомстві наголосили, що рух суден гуманітарним коридором на 31 жовтня погодили ООН і Туреччина.

При цьому представники ООН та Туреччини ведуть перемовини з делегацією Росії та продовжують шукати рішення для повноцінної реалізації "зернової ініціативи", наголосили у міністерстві.

Згідно з пропозицією Об’єднаного Координаційного Центру (СКЦ), представники ООН та Туреччини передбачають роботу 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден. Така пропозиція була прийнята представниками України.

Реклама:

Представників Російської Федерації було поінформовано. Про їхню реакцію не повідомляється.

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. 

Україна наголошує, що атака проти російських кораблів у бухті окупованого Севастополя стала лише приводом для Москви вийти з "зернової угоди", оскільки кроки для її зриву почалися задовго перед цим.

Як писала "ЄП" у своїй статті, "зернова угода", може працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана, і реалізація цього сценарію вже розпочалася.

Читайте детальніше про те, чи є шанс зберегти зерновий коридор після російської істерики.

Реклама: