"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інфляція в Японії сягнула 8-річного максимуму

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 13:53 -

Базовий рівень споживчої інфляції в Японії прискорився до нового восьмирічного максимуму в 3% у вересні, що поставило під сумнів рішучість Центробанку зберегти свою надм’яку політику, оскільки єна продовжує падати до 32-річного мінімуму. 

Про це пише Reuters.

"Дані про інфляцію підкреслюють дилему, з якою стикається Банк Японії, коли він намагається підтримати слабку економіку, підтримуючи наднизькі процентні ставки, які, у свою чергу, сприяють небажаному падінню єни.

Зростання загальнонаціонального основного індексу споживчих цін, який виключає мінливі ціни на свіжі продукти харчування, але включає витрати на пальне, відповідало середньому ринковому прогнозу після зростання на 2,8% у серпні.

Реклама:

Згідно з даними, опублікованими в п’ятницю, індекс залишався вищим за цільовий показник Банку Японії в 2%", - йдеться у статті.

Таким чином, зафіксували найшвидший темп зростання інфляції з вересня 2014 року.

Посилення цінового тиску в Японії та падіння єни нижче ключового психологічного бар’єру 150 за долар, ймовірно, підтримуватимуть ринкові спекуляції щодо зміни позиції Банку Японії протягом найближчих місяців, додає Reuters.

Реклама:

"Поточний ріст цін здебільшого зумовлений зростанням вартості імпорту, а не сильним попитом. Голова Центробанку Курода може підтримувати політику до кінця свого терміну до квітня, хоча ключовим є те, чи буде уряд терпіти це", - сказав Такеші Мінамі, головний економіст Norinchukin Research Institute.

За словами аналітиків, ці дані підвищують шанси Банку Японії переглянути свої прогнози споживчої інфляції в нових квартальних прогнозах, які мають вийти наступного тижня.

Падіння єни було особливо болючим для Японії через її сильну залежність від імпорту палива та більшості сировини, що змушувало компанії підвищувати ціни на широкий спектр товарів, включаючи курятину, шоколад і хліб.

Так званий "базовий індекс", який виключає витрати на свіжу їжу та енергоносії, зріс на 1,8% у вересні порівняно з роком раніше, прискорившись порівняно з зростанням на 1,6% у серпні та відзначивши найшвидший річний темп з березня 2015 року.

Зростання базового індексу, за яким Банк Японії уважно стежить як за ключовим показником базової сили інфляції, до цільового рівня в 2% ставить під сумнів думку центрального банку про те, що недавнє підвищення цін буде тимчасовим.

Голова Банку Японії Харухіко Курода наголосив на необхідності зосередитися на підтримці економіки, доки зростання заробітної плати не підніметься настільки, щоб компенсувати зростання вартості життя.

"Споживча інфляція, швидше за все, сповільниться в 2023 році. Якщо це так, будь-які зміни в м’якій монетарній політиці Банку Японії будуть незначними навіть за умови зміни керівництва банку в наступному році", – сказав Ясунарі Уено, головний ринковий економіст Mizuho Securities.

Другий, п'ятирічний термін повноважень голови Банку Японії Куроди закінчиться у квітні наступного року. Також у березні закінчуються повноваження двох його заступників.

Економічна правда

Реклама: