НАБУ і САП повідомили про підозру агромільярдеру Бахматюку та ексголові ДФС Насірову 

Вівторок, 18 жовтня 2022, 13:35 -

У понеділок, 17 жовтня, ексочільнику Державної фіскальної служби Роману Насірову, його раднику, а також власнику агрохолдингу Ukrlandfarming Олегу Бахматюку повідомили про підозру у справі про відшкодування ПДВ.

Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро, заява Бахматюка.

У НАБУ та САП повідомили про вручення підозри ексголові ДФС та його раднику у справі про одержання 5,5 млн доларів та понад 21 млн євро неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу.  За офіційним курсом НБУ на момент вчинення злочину йдеться про понад 722 млн грн. 

Про підозру у підкупі також повідомили і власнику агрохолдингу. Оскільки його місцезнаходження не встановлено, про підозру йому повідомили заочно.

Реклама:

Правоохоронці не називають імен фігурантів, проте згодом з’явилася заява самого Бахматюка про те, що йому висунуто підозру у зазначеній справі Насірова. "Сьогодні НАБУ висунуло мені підозру в "порушенні черговості" відшкодування ПДВ", – написав він у заяві, розміщеній на сайті агрохолдингу.

За версією слідства, ексголова ДФС у 2015-16 роках отримав 5,5 млн дол неправомірної вигоди за забезпечення відшкодування понад 540 млн грн компаніям агрохолдингу у серпні 2015 року, і ще понад 21 млн євро за відшкодування майже 2,7 млрд грн ПДВ упродовж лютого 2015 року - серпня 2016 року. 

Цю суму, яка становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ, Насіров одержував на рахунки низки підконтрольних та пов’язаних компаній через іншу іноземну компанію-"прокладку", залучену його радником. 

Реклама:

Відправником коштів, за версією слідства, була компанія-нерезидент, підконтрольна Бахматюку.

При цьому, встановили детективи, частину неправомірної вигоди сформували безпосередньо з коштів бюджетного відшкодування ПДВ і конвертували в іноземну валюту. 

"НАБУ та САП мають докази, що голова ДФС пріоритезував виплати з відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, натомість не включав відомості про суми, заявлені до бюджетного відшкодування іншими суб’єктами господарювання (в тому числі комунальними підприємствами), які мали на те право", – повідомляють в НАБУ. Це призвело до судових позовів з боку таких компаній та стягнення ними з держбюджету, окрім заявлених сум бюджетного відшкодування, ще щонайменше 2 млн грн пені.

Сам Бахматюк підозру називає "безглуздою" і пише, що "звинувачення полягає в тому, що нібито була порушена черговість повернення ПДВ, при тому, що саме ПДВ відшкодовано законно". Зауважимо, що за даними НАБУ, Бахматюка підозрюють у наданні неправомірної вигоди службовій особі (ч.4 ст. 369 КК України).

"Складається враження, що є задача прив’язати мене до будь-якої справи, аби просто її порушити. Ця підозра, як і всі попередні, не матиме жодних правових перспектив", – заявив мільярдер.

Реклама: