"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк прокоментував процес призначення нового голови ОГТСУ

П'ятниця, 26 серпня 2022, 16:39 -

Світовий банк закликав українську владу дотримуватися процедур корпоративного управління ОЕСР при призначенні гендиректора "Оператора ГТС України".

Про це йдеться у листі Світового банку до міністра енергетики з копією на міністерство фінансів, який є у розпорядженні ЕП.

"Принципи сумлінного корпоративного управління ОЕСР передбачають, що призначення та відбір генерального директора є винятковою відповідальністю наглядової ради ОГТСУ після її створення", – йдеться у листі.

Раніше заступник міністра енергетики Германа Галущенка Фарід Сафаров направив Наглядовій раді АТ "Магістральні газопроводи України", яка володіє 100% ОГТСУ, лист. У ньому чиновник закликає провести засідання 15 серпня та призначити одного з заступників міністра енергетики – Миколу Колісника – в. о. гендиректора ОГТСУ замість Сергія Макогона, який очолює компанію з 2019 року.

Реклама:

У Світовому банку рекомендують, щоб усі ці заходи виконувала незалежна наглядова рада ОГТСУ після того, як її буде обрано за допомогою прозорої та такої, що ґрунтуватиметься на заслугах процедури висування кандидатів та їхнього призначення.

Світовий банк запропонував організувати зустріч групи його фахівців з представниками Міненерго, які зараз розробляють альтернативний новий статут ОГТСУ, щоб не втратити незалежність наглядової ради оператора.

"Це забезпечить, що Світовий банк, як і інші партнери з розвитку, зможуть надавати оптимальну підтримку Україні в її енергетичній стратегії та інвестиціях протягом наступних років", – додали в організації.

Реклама:

Банк пропонує направити свою місію до України, яка б працювала протягом тижня з 4 вересня. На меті – подальше обговорення цих питань та визначення своєї підтримки "у широкому плані".

У СБ нагадали, що його група вже кілька років працює з урядом України над посиленням корпоративного управління державними підприємствами відповідно до принципів ОЕСР. 

Зокрема, розроблені моделі для ОГТС України були схвалені Секретаріатом Енергетичного співтовариства та ЄС.

"Це схвалення та ефективне корпоративне управління державними підприємствами в енергетичному секторі загалом принципово важливе для успішної інтеграції з європейськими енергетичними ринками та майбутньої енергетичної безпеки України", – зазначили у банку.

Нагадуємо:

НАЗК направив голові Наглядової ради АТ "Магістральні газопроводи України" лист, в якому агентство попереджає про можливий конфлікт інтересів у Колісника. Агентство закликає з’ясувати, чи не призведе призначення Колісника до зазначених порушень.

Реклама: