"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк позбавив прав голосу акціонерів Альфа-банку Фрідмана та Авена

Неділя, 20 березня 2022, 11:15 -

Національний банк визнав акціонерів українського Альфа-банку Михайла Фрідмана та Пьотра Авена такими, які втратили бездоганну ділову репутацію, та позбавив їх права голосу в банку.

Про це "Економічній правді" повідомили джерела в банківській системі.

Рішення комітет з нагляду Нацбанку ухвалив 2 березня 2022 року. Ним регулятор позбавив власника 12,4% акцій Альфа-банку Пьотра Авена та власника 32,86% акцій банку Михайла Фрідмана прав голосу в акціонерному товаристві.

Крім того, заблоковані права голосу юридичних осіб-акціонерів Альфа-банку, зокрема "Ей-Бі-Ейч холдингс СА" (26% акцій) та "Ей-Бі-Ейч юкрейн лімітед" (19,2%).

Реклама:

У Нацбанку також повідомили, що, відповідно до законодавства, регулятор має призначити довірену особу, якій передається право голосу щодо відповідних акцій та право будь-яким чином брати участь в управлінні банком.

"Економічна правда" надіслала запити до НБУ та Альфа-банку щодо того, як зазначене рішення впливає на роботу установи та якими можуть бути подальші дії Альфа-банку щодо усунення порушень. Відповідей редакція ще не отримала.

Євросоюз вирішив застосувати санкції проти Фрідмана та Авена через агресію РФ проти України. На початку березня в пресслужбі банку повідомили, що це рішення не вплине на операційну діяльність Альфа-банку.

Згодом там заявили, що Фрідман та Авен передадуть свої частки в банку українським особам, яких погодить НБУ.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: