"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Шмигаль каже, що Україна має потенціал росту в авіагалузі у десятки разів

Четвер, 25 листопада 2021, 12:20
 
скріншот з відео

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Україна має потенціал в авіа та туристичній галузі - зростання в десятки разів уже найближчим часом.

Про це він сказав під час виступу на форумі "Велике будівництво: авіа та туризм".

"Програма президента "Велике будівництво" - це не лише про інвеситції в інфраструктуру, це також про добробут людей, про розвиток економіки, створення робочих місць, розвиток галузей. 

Ми вкладаємо і інвестуємо в цей розвиток", - почав свій виступ Шмигаль.

Реклама:

"Україна має унікальне географічне розташування на перетні шляхів між континентами. І сьогодні це допомагає нам стати великим регіональним авіа і туристичним хабом. 

І я переконаний, переконані експерти, керівники найбільших авіа і туристичних компаній світу, переконані в тому, що потенціал України у в авіа у туристичній галузі - це зростання в десятки разів уже найближчим часом", - розповів прем'єр.

За його словами, є постпандемічне відновлення і природне зростання "у зв'язку із підписанням угоди "Відкрите небо", у зв'язку із розвитком і стимулюванням національних внутрішніх авіаперевізників".

Також він розпвів про "три ключові фактори змін, які ми бачимо сьогодні, котрі створюють умови для розвику авіа галузі і туримзу в Україні".

За його словами, перший фактор змін - угода про "Відкрите небо".

"Це дійсно безвіз, це дозволяє лібералізувати наші відносини з Європою, європейськими авіаперевізниками, відкриває шлях до того, щоб доступність подорожей літаком стала для українців буденністю.

Більша конкуренція, більше маршрутів, нижчі ціни, краща якість - ось це приносить нам ця угода. Також це відкриває можливість для визнання українських сертифікатів, це підтримує нашу школу авіабудування", - сказав голова уряду.

Він додав, що другий фактор змін - державні інвестиції в розвиток авіаційної інфраструктури. За його словами, загальні інвестиції держави у відповідні проєкти "лише цього року" склали 3,4 млрд грн - "це майже на 1% впливає на розмір ВВП".

"Цього року 1,4 млрд - це будівництво аеропорту в Дніпрі, 700 млн - аеропорт в Одесі, більше 600 млн - аеропорт у Вінниці, 500 млн - це Херсонський аеропорт.

Вчора ми прийняли на засіданні уряду порядок використання 200 млн для поповнення статутного капіталу аеропорту "Бориспіль", ці кошти підуть на розбудову нового терміналу. У 2022 році ми продовжим цю роботу і будем виділяти необхідне фінансування", - розповів Шмигаль.

За його словами, також активно працюють з міжнародними партнерами, міжнародними фінансовими інституціями.

Третій фактор змін, за словами Шмигаля, - розвиток власного авіабудування.

"У нас є цільова програма з ровитку авіабудування на 21-30 роки, яка містить важлиу дорожню карту. Передбачається, що загальний об'єм інвестицій в ці роки складе понад 34 млрд грн. 

45 високотехнологічних підприємств авіабудування до 1 січня 25 року отримали податкові пільги - звільнення від оподаткування прибутку, сплати ПДВ, земельного податку", - сказав Шмигаль.

За його словами, план заходів передбачає модернізацію виробництва пасажирських і транспортних літаків АН, гвинтокрилів МІ, безпілотників, імпортозаміщення товарів із РФ.

"Завдяки вионанню цієї стратегії обсяг реалізації авіатехніки у період до 30 року оцінюється на рівні понад 300 млрд грн. Це наша ціль", - резюмував прем'єр.

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський анонсував, що в Україні з'явиться національний авіаперевізник Ukrainian national airlines (UNA) - Українські національні авіалінії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: