"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна пообіцяла МВФ не впроваджувати податок на виведений капітал

Середа, 24 листопада 2021, 21:00 -
 
Anna Moneymaker/Getty Images

У меморандумі про економічну та фінансову політику, який Україна уклала з Міжнародним валютним фондом після останнього перегляду кредитної програми, влада зобов’язалася не змінювати податок на прибуток податком на виведений капітал.

Про це йдеться у меморандумі, опублікованому на сайті МВФ.

 "Після детального технічного вивчення, ми не будемо здійснювати кроки щодо заміни чинного податку на прибуток підприємств податком на розподілений прибуток або податком на виведений капітал", – йдеться у зобов’язаннях держави перед фондом.

Крім цього, українська влада зобов'язалася не розширювати критерії відповідності спрощеній системі оподаткування, а також почати боротися зі зловживанням цією системою для ухилення від сплати податків.

Реклама:

Також Україна пообіцяла МВФ не запроваджувати ніяких нових податкових преференцій та інформувати своїх громадян про вартість чинних звільнень від оподаткування.

Зазначимо, що запровадження податку на виведений капітал було однією з передвиборчих обіцянок Володимира Зеленського. 

Концепція цього податку передбачає відмову від традиційної системи оподаткування прибутків (коли оподатковується різниця між доходами та витратами підприємства). 

Натомість, автори концепції пропонують сплачувати податки з тієї суми, яку підприємство направить своїм власникам у вигляді дивідендів чи прирівняних до них платежів.

Нагадуємо:

Раніше у Світовому банку заявили, що заміна в Україні податку на прибуток податком на виведений капітал вигідна дуже обмеженому колу впливових осіб.

МВФ наполегливо рекомендував Адміністрації 5-го президента України Петра Порошенка не вносити на розгляд Верховної ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

МВФ висловлював серйозну стурбованість з приводу втрат доходів державного бюджету.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнесу не потрібно платити 20% державі, а можна вкласти ці гроші в розвиток своєї компанії.

Для іноземних інвесторів це значить, що податкова ставка буде фіксована - 15%, тоді як зараз податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Є підстави припускати, що податок на виведений капітал в перші два роки принесе в бюджет менше, ніж податок на прибуток, але на третій рік надходження різко зростуть, перекриваючи недобір перших років, даючи при цьому близько 7% ВВП, замість нинішніх 2-3%.

Детальніше про ситуацію з запровадженням в Україні податку на виведений капітал читайте у статті: Податок на виведений капітал: що міняє закон Порошенка

Ярослав Вінокуров, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: