Ще одного юного програміста викрили за розробку фейкової "Дії"

Понеділок, 22 листопада 2021, 15:10
 
фото: поліція миколаївської області

Правоохоронці викрили 15-річного підлітка, який створив фейкову "Дію".

Джерело: facebook Миколаївської обласної прокуратури, повідомлення поліції Миколаївської області

Дослівно: "За процесуального керівництва Окружної прокуратури міста Миколаєва припинено протиправну діяльність 15-річного жителя міста Миколаєва за фактом несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку (ч.1 ст.361 КК України).

За даними слідства, юнак за гроші надавав доступ до сайту, що повторює за дизайном додаток "Дія". У спеціальному редакторі за бажанням клієнтів він міг створити фальшиві копії Covіd-сертифікатів".

Реклама:

Деталі: У поліції стверджують, що в додатку можна було змінити свій вік та додати будь-яке фото. Крім того, людина могла створити як паспорт у вигляді ID-картки, так і сертифікат про вакцинацію.

За версією слідчих, порушник встановив ціни від 250 до 650 гривень за свої послуги. Після оплати підліток надсилав архів з програмним забезпеченням, і клієнт встановлював фейковий додаток собі на смартфон.

До того ж, за повідомленням прокурорів, кошти перераховували на електронний гаманець розробника додатка в російському платіжному сервісі.

Під час обшуків правоохоронці знайшли вихідні файли додатку, листування з клієнтами та квитанції про підтвердження оплати.

Юнаку загрожує 3 роки позбавлення волі.

Правоохоронці наразі блокують доступ до додатку та працюють над притягненням до відповідальності покупців сервісу.

Передісторія: 

27 жовтня поліцейські викрили 21-річного програміста за розробку фейкового додатка, що повністю копіював зовнішній вигляд та функції "Дії". 

Наступного дня молодому шахраєві запропонували пройти неоплачуване стажування в Міністерстві цифрової трансформації, поки в суді триває розгляд щодо його покарання. Міністр Михайло Федорів запропонував "використати" знання та вміння молодого програміста на користь суспільства.

За два дні до цього, 25 жовтня, правоохоронці викрили шахраїв за розробку фейкової "Дії". У їхньому додатку можна було редагувати власний вік, ім’я та дані сертифікату про вакцинацію.

В інтерв’ю "Українській правді", Федорів запевнив, що хакери не можуть знайти вразливості в системі захисту "Дії", а натомість роблять власні застосунки, що ззовні повністю відтворюють дизайн та функціонал державного додатка.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: