"Укрексімбанк" додатково перевіряє кредит на 60 млн доларів, про який питали "Схеми"

Четвер, 18 листопада 2021, 15:30
 
фото: укрінформ

Наглядова рада державного Укрексімбанку заявила про поглиблену перевірку кредитної угоди, за якою компанії бізнесмена, котрий сплачує податки угрупованню "ДНР", отримали 60 млн дол під заставу київського ТРЦ Sky Mall.

Про це повідомляють "Схеми" з посиланням на відповідь голови наглядової ради банку Оляни Гордієнко на запит.

Журналісти нагадують, що цей кредит був предметом розслідування "Схем", і саме питання про нього викликали агресивну реакцію голови правління банку Євгена Мецгера, який наказав відібрати в журналістів камери і стерти записане відео.

Зазначається, що наглядова рада банку ініціювала аудит кредитної угоди, залучивши для цього внутрішній комітет із питань ризиків та незалежних експертів.

Реклама:

"У зв’язку із суспільним резонансом та необхідністю всебічного дослідження укладення відповідної угоди, наразі проводиться поглиблене вивчення цієї транзакції із залученням Комітету Наглядової ради з питань ризиків та незалежних експертів…

Остаточна оцінка подій буде надана Наглядовою радою після завершення повноцінного аналізу обставин укладення кредитної угоди та видачі коштів (у тому числі отримання висновку незалежних експертів)", - йдеться у відповіді на запит.

За інформацією журналістів, наглядова рада 18 листопада заслухає попередні результати внутрішнього аудиту банку щодо дотримання вимог законодавства і внутрішніх нормативних документів під час видачі кредиту.

Раніше Оляна Гордієнко заявляла в коментарі "Схемам", що попередня перевірка не виявила порушень під час видачі валютного кредиту під заставу ТРЦ Sky Mall.

"Ми зробили все, щоб зробити якомога детальну перевірку, незважаючи на те, скільки у нас було на це часу і в якому всі ми перебуваємо стані у зв’язку з останніми подіями.

Поки що, настільки детально, наскільки ми це обговорювали всередині наглядової ради, на ризик-комітеті, з правлінням, ця інформація не підтверджується", - сказала вона.

"Із відповіді на запит "Схем" також випливає, що видача бізнесмену 60 мільйонів доларів кредиту для придбання ТРЦ Sky Mall під заставу самого ж ТРЦ було схвалене Кредитним комітетом "Укрексімбанку" і узгоджене правлінням банку, а наглядова рада банку не мала потреби втручатися в процес видачі кредиту і не розглядала питання укладання цієї кредитної угоди", - додають "Схеми".

Нагадуємо:

Поновлених раніше нападників на журналістів "Схем" Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова звільнили із займаних посад.

Директор департаменту банківської безпеки державного "Укрексімбанку" Ігор Тельбізов, якого відновили на посаді після нападу на журналістів "Схем" повернувся на роботу під аплодисменти працівників фінустанови.

Повернення до виконання своїх обов'язків нападників на журналістів програми "Схеми" - Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова - не є справедливим, хоча і може відповідати чинному законодавству, заявила голова наглядової ради банку.

Володимира Пікалова звільнили з посади в Укрексімбанку, водночас ще двох підозрюваних у кримінальному провадженні поновили.

4 жовтня "Схеми" повідомили про напад у державному "Укрексімбанку" під час запису інтерв’ю із головою правління цієї фінустанови Євгеном Мецгером прямо у його кабінеті.

Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача Кирила Овсяного, після чого він наказав охороні "забрати камери" та "дістати із них касети". Журналіст зміг записати те, що відбувалось, на аудіо, а згодом відновили й відео.

В "Укрексімбанку" заявили, що у квітні 2021 року видали кредит у сумі 60 млн дол на купівлю ТРЦ Sky Mall - саме про цей кредит питали журналісти "Схем" під час інтерв'ю, яке завершилось нападом на журналістів.

Згодом Мецгеру, та ще трьом посадовцям, причетним до нападу, було вручено підозри.

7 жовтня журналісти "Схем" оприлюднили розслідування щодо державного Укрексімбанку, у приміщенні якого днями напали на знімальну групу. Також журналісти показали запитання, через які у них забрали камери й намагалися видалити інтерв’ю.

11 жовтня суд відправив відстороненого голову правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера та директора департаменту інформаційної політики "Укрексімбанку" Володимира Пікалова під нічний домашній арешт у справі щодо перешкоджання роботі журналістів програми "Схеми".

Відсторонений голова правління "Укрексімбанку" Євген Мецгер після скандалу з нападом на журналістів програми "Схеми" написав заяву про звільнення за власним бажанням. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: