Шмигаль про "річний продукт" для населення: Ціна на газ цілий рік буде однаковою

Четвер, 4 березня 2021, 14:05
 

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що при річному продукті для населення ціна на газ цілий рік буде однаковою, за його словами, це буде середня ціна.

Про це він сказав на прес-конференції, відповідаючи на питання журналістів.

"Наша концепція, філософія - це ринкова економіка, ринкові ціни. Ми активно рухаємось до справедливого конкурентного ринку газу. Ринок формується, є перекоси, він має ознаки монопольностя як на ринку населення, так і на ринку оптових постачальників газу. Відповідно, ця монополізація ринку має бути зблансована і подолана - це перше завдання.

Друге завдання - не має бути шоків і стресів для населення. Я так само не хочу кожен місяць мати стрес від того, буде ціна 12 грн, 15 грн, чи 20 грн. Тому ми запроваджуєм річний продукт. Це абсолютно ринковий продукт. Згідно форвардних контрактів, постачальники газу бачать, якою буде середня ціна по року. Це дає можливість згладжувати зимові найдорожчі піки", - пояснив Шмигаль.

Реклама:

За його словами, звичайно, найдешевша ціна газу - влітку.

"По 2 тисячі гривень газ влітку не буде. Очевидно, що при річному продукті ціна цілий рік буде однакова, це буде середня ціна. Це зручно для людей, тому що ми можемо розрахувати на цілий рік, зокрема, і на опалювальний сезон свої рахунки. 

Можливість переходити на місячний продукт буде збережена, тобто за бажанням є змога перейти на таку модель", - додав голова уряду.

"Ціна на для населення не має бути піковою, не має бути шоків для населення. МВФ з цією моделлю погоджується", - заначив Шмигаль.

"Наша стратегія на збільшення власного видобутку газу. Лише в цю галузь у наступні 2-3 роки інвестиції складуть 10 млрд грн. Ми розраховуємо, що 2024-2025 рік завдяки відкриттю нових родовищ дасть змогу повністю забезпечити внутрішню потребу України", - додав він.

Нагадаємо:

Річна ціна на газ для населення може почати діяти з 1 травня поточного року і діятиме по 30 квітня наступного року.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що вже у другому кварталі цього року постачальники мають представити річні продукти.

Раніше ЕП з посиланням на джерело в уряді повідомляла, що фіксована річна ціна на газ для населення від газопостачальних компаній почне працювати з 1 квітня, коли втратить силу встановлена державою "стеля" у 6,99 грн за кубометр.

Заступник голови Офісу президента Юлія Свириденко заявила, що фіксована ціна на газ для населення в 6,99 грн за кубомер діятиме до кінця березня цього року.

В.о. Міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що ціни на газ не зростуть вище встановленого урядом рівня 6,99 гривні за кубометр і після того, як держрегулювання втратить дію у квітні. Пізніше він додав, що йдеться про "річний газовий продукт".

З метою пом’якшення коливань на ринку газу уряд хоче створити "річний газовий продукт" - фіксовану для споживачів ціну на рік.

Кабмін запровадить державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону, пропонована ціна - на рівні 6,99 грн за куб.м. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, це означає зниження в платіжках людей на понад 30%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!