Майно заводу Жеваго примусово стягнуть через 4,2 мільярда боргів перед НБУ

Четвер, 4 березня 2021, 13:39
 

Розпочато примусове стягнення майна пов’язаного з Костянтином Жеваго "Київського суднобудівного-судноремонтного заводу" - він був поручителем банку "Фінанси та Кредит" за боргами на суму 4,2 мільярда гривень.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

За інформацією Нацбанку, завод є поручителем за боргами банку "Фінанси та Кредит" перед регулятором на суму 4,2 млрд грн. У Мін’юсті відкрили відповідне виконавче провадження щодо стягнення майна.

"У 2009-2010 роках завод уклав з регулятором договори іпотеки та застави у забезпечення виконання зобов’язань за наданими банку кредитами рефінансування. Таким чином, "Київський суднобудівний-судноремонтний завод" взяв на себе майнові зобов’язання з погашення банком кредитів рефінансування за рахунок майна", - пояснили у НБУ. 

Реклама:

Водночас, зобов’язання за кредитами не були виконані. Тому у 2017 році суд першої інстанції задовольнив позов Національного банку до заводу та звернув стягнення на предмети іпотеки і застави в рахунок погашення боргу банку "Фінанси та кредит".

Як зазначають в НБУ, йдеться про нежитлові будівлі площею понад 43 тисячі квадратних метрів та рухоме майно комплексу. "Заставна вартість нерухомого майна складає 354,5 млн грн (відповідно до договорів застави)", - додали у регуляторі.

У Нацбанку додали, що з початком процедури банкрутства у 2016 році завод намагався "унеможливити стягнення заставного майна та заборонити його реалізацію, відповідно і погашення заборгованості перед НБУ". Тому регулятор готовий до перешкоджання заводом реалізації майна через справу про банкрутство або інші судові процеси.

Нагадаємо:

Офіс генпрокурора у рамках провадження щодо розтрати понад 2,5 млрд грн банку "Фінанси та Кредит"  передав до АРМА арештоване під час розслідування майно.

Нагадаємо, Національний банк України 17 вересня 2015 року ухвалив рішення про віднесення банку "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних.

На момент ухвалення цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою в 97,67% акцій.

Костянтин Жеваго був депутатом Верховної Ради 3-8 скликань, зокрема від "Блоку Юлії Тимошенко" (у 5-6 скликаннях) і як самовисуванець.

9 жовтня директор ДБР Роман Труба заявив, що екс-нардепа оголосили в розшук по Україні та планують оголосити у міжнародний розшук у провадженні, яке розслідує ГБР.

Жеваго підозрюють у причетності до схеми щодо розтрати і легалізації 2,5 млрд грн банку "Фінанси та Кредит".

За даними ДБР, офшорна компанія у 2007-2014 рр. відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а банк "Фінанси і кредит" поручився за неї перед іноземними банками запорукою у понад 113 млн доларів. У 2015 році іноземні банки стягнули з рахунків "Фінанси і кредит" ці гроші. Заставу вони списали одразу після того, як банк "Фінанси і кредит" оголосили неплатоспроможним.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: