Бізнес поліпшив свої очікування на тлі послаблення карантину – НБУ

Вівторок, 2 березня 2021, 14:45
 

У лютому бізнес покращив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності у відповідь на послаблення карантинних заходів.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк на щомісячній основі. 

Зазначається, що за лютий 2021 року індекс становив 48,8 порівняно з 37,6 у січні - це найкращий результат із жовтня 2020 року.

"Втім, очікування підприємств дванадцятий місяць поспіль перебувають на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів). У лютому підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, поліпшили очікування щодо результатів своєї діяльності. Підприємства промисловості продемонстрували найкращу динаміку і вперше за останні чотири місяці оптимістично оцінили власні економічні перспективи: у лютому секторальний індекс зріс до 50.3 із 38.6 у січні", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У НБУ додали, що промисловці поліпшили свої очікування щодо обсягів виготовлення продукції й нових замовлень, у тому числі експортних.

Підприємства сфер торгівлі та послуг також поліпшили оцінки своїх економічних перспектив після завершення січневого локдауну: індекси обох секторів зросли в лютому до позначки 49,0 із січневих 33,3 у торговельних підприємств та 39,7 у підприємств сфери послуг. 

При цьому, найнижчі оцінки залишаються в підприємств будівництва (будівництва житла). Індекс сектора в лютому лише трохи поліпшився - до 35,3 після падіння до 33,1 в січні.

"Будівельники під впливом сезонного скорочення економічної активності очікують на скорочення обсягів будівництва та нових замовлень з одночасним зростанням вартості послуг підрядників, сировини та матеріалів.

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників", - додали у регуляторі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: