Справа про тютюновий "картель": сумарні штрафи можуть перевищити 10 мільярдів

Четвер, 26 вересня 2019, 17:27

Сумарні штрафи, які Антимонопольний комітет може накласти на найбільших тютюнових виробників за монополізацію ринку компанією "Тедіс", можуть сягнути більше 10 мільярдів гривень.

Про це повідомила у Facebook екс-державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

АМКУ розглянув результати розслідування справи про порушення "Філіп Морріс Сейлз Енд Дистриб'юшн" разом з "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Україна" разом з "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" разом з "Імперіал Тобако Юкрейн", "Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна" разом з "А/Т тютюнова компанія "В.А.Т.- Прилуки" і "Тедіс Україна" законодавства про захист економічної конкуренції.

"Як видно з продемонстрованих на засіданні АМКУ слайдів, Комітет звинувачує чотирьох найбільших виробників цигарок та ТОВ "Тедіс Україна" в змові з метою недопуску на ринок первинної реалізації сигарет будь-якої компанії крім "Тедіс". За наслідком такої змови, за версією АМКУ, ТОВ "Тедіс Україна" здобув та зберіг своє монопольне становище", - зазначила Загребельська.

Реклама:

Вона зазначила, що 26 вересня АМКУ презентував свою позицію по розслідуванню, заперечення відповідачів та їх спростування, а також заслухав пояснення двох з чотирьох виробників.

Засідання перенесли на 27.09.19, на 9:30. АМКУ заслухає позицію інших відповідачів.

На 3 жовтня заплановано прийняття Комітетом кінцевого рішення.

Як зазначає видання "Наші гроші", державні уповноважені Антимонопольного комітету проголосували за частково закритий розгляд справи. 

Нагадуємо:

Скандал навколо компанії "Тедіс Україна" спалахнув наприкінці березня 2017 року.

31 березня генпрокурор Юрій Луценко повідомив про обшуки у "Тедіс". Аваков звинуватив компанію у фінансуванні тероризму.

"У справі компанії "Тедіс Україна", пов'язаної з російським олігархом Ігорем Кесаєвим, проводять понад 100 обшуків у декількох містах України", - повідомляв міністр.

Аваков також звинуватив тютюнового монополіста в "допомозі терористичним організаціям псевдо республік та несплаті податків".

3 квітня суд заарештував корпоративні права компанії й заборонив засновникам, працівникам "Тедіс Україна" розпоряджатися ними будь-яким чином.

5 квітня суд заарештував кошти на розрахунковому рахунку в столичній філії Приватбанку.

12 квітня Печерський суд зобов’язав повернути конфісковані тютюнові вироби компанії.

Tedis Ukraine, створена в 2011 році ТОВ "Торгова компанія "Мегаполіс-Україна", в травні 2016 року була перейменована на ТОВ "Тедіс Україна".

Детальніше про ситуацію навколо "Тедіс Україна" читайте у статті на ЕП: "Дали прикурити". Що Аваков і Луценко шукали у тютюнового монополіста

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: