У НБУ дозволили банкам округляти суми касових операцій

Середа, 25 вересня 2019, 10:06

Нацбанк з 25 вересня поширив на банки право округлювати суми касових операцій - це пов'язано із вилученням із обігу монет дрібних номіналів.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Зокрема, банки зможуть округляти суми касових операцій за кожним касовим документом відповідно до підстав, визначених законодавством України, і за правилами, встановленими пунктом 4 постанови правління Нацбанку від 15 березня 2018 року № 25" Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів". 

Відповідні норми містить постанова правління НБУ від 24 вересня 2019 року №117 "Про внесення зміни до постанови правління Національного банку України від 20 червня 2019 року № 82", яке вступає в силу з 25 вересня 2019 року.

Реклама:

Нагадаємо:

Монети номіналом 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні з 1 жовтня 2019 року.

У той же час можна буде без обмежень і безкоштовно обміняти ці монети на монети і банкноти інших номіналів протягом наступних трьох років:

протягом першого року з дати вилучення їх з обігу - до 30 вересня 2020 року включно - у всіх відділеннях українських банків;

протягом трьох років з дати вилучення їх з обігу - до 30 вересня 2022 року включно - в Національному банку та уповноважених банках ("Ощадбанк", "Приватбанк", "Райффайзен Банк Аваль").

Крім того, почнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 і 5 копійок, 25 копійок поки що залишаться в готівковому обігу. Але ті монети, що будуть потрапляти в банки, не будуть повертатися назад в обіг і поступово їх буде ставати все менше.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!