Виплати за "зеленим" тарифом можуть досягти 1,8 мільярда євро на рік — Міненерго

П'ятниця, 19 липня 2019, 18:50
 

Щорічні виплати за вироблену електроенергію за "зеленим" тарифом з урахуванням об'єктів, введених в експлуатацію до 2021 року, становитимуть 1,8 мільярда євро.

Про це йдеться в даних, опублікованих на сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Повідомляється, що до кінця 2019 року буде додатково введено в експлуатацію 2,7 ГВт потужностей відновлюваних джерел електроенергії.

З урахуванням введених до 2021 року "зелених" потужностей, щорічні виплати можуть становити близько 1,8 млрд євро, що відповідає виплатам НАЕК "Енергоатом" за 55% виробленої нею е/е (в цінах 2018 року).

Реклама:

У міністерстві зазначили, що додаткові витрати на покриття небалансів в енергосистемі, які будуть виникати через складну прогнозованість альтернативної генерації, можуть становити 300-900 млн євро.

За даними відомства, загальна сума, сплачена виробникам е/е з ВДЕ за рахунок "зеленого" тарифу, в 2018 році становила 560 млн євро, що відповідає 7,9% всієї вартості згенерованої в країні е/е при частці в 1,9 %.

Нагадуємо:

11 липня Верховна Рада ухвалила законопроект №10357 і повернула власникам малих наземних сонячних електростанцій гарантії отримання "зеленого" тарифу.

25 квітня депутати Верховної Ради проголосували законопроект 8449-д, який відмінив "зелений" тариф для всіх наземних домашніх СЕС потужністю до 30 кВт.

Документ передбачає введення аукціонів з 2020 року і обов'язкове введення в дію сонячних електростанцій потужністю більше 1 МВт і ветроелектростанций більш 5 МВт (або однією з турбін).

Водночас експерти зазначали, що власники домашніх електростанцій отримуватимуть виплати за "зеленим тариф", проте лише з частини СЕС, встановленої на дахах і фасадах будівель і капітальних споруд. Проте для цього споживач ще має підтвердити, що ці споруди — капітальні.

Одним із шляхів вирішення цієї проблеми, за словами експертів, було накладення президентом вето на новий закон, оскільки в ньому порушені конституційні права громадян.

На думку голови Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг, якби "обнулювався" тариф для вже працюючих електростанцій, які збудували Ахметов, Хмельницький, Дубневичі, Косюк, Веревський, Хмельницький, ICU, Аваков, Мартиненко, Клюєв, "то безумовно таке б ніхто не допустив — було б вето".

Детальніше про це читайте у колонці ЕП: "Обнулення "зелених" тарифів для домашніх СЕС: вбити середній клас на догоду олігархам?"

Про те, що потужності і прибутки сонячних електростанцій домогосподарств обріжуть ще в 2019 році, експерти прогнозували раніше. Детальніше про це читайте в публікації ЕП: "Розкуркулення "сонця". Приватні домашні електростанції обріжуть вже в 2019-му".

3 червня в Раді був зареєстрований узагальнений законопроект про гарантії "зеленого" тарифу власникам сонячних електростанцій. Документ спрямований на надання гарантії отримання "зеленого" тарифу для наземних дСЕС потужністю до 30 кВт.

Раніше повідомлялося, що "зелений" тариф для нових наземних домашніх сонячних електростанцій скасують з 2020 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: