"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ICU розкрила портфель своїх інвестицій в IT-сектор

Вівторок, 14 травня 2019, 13:30
 

Портфель венчурних інвестицій компанії ICU в IT-сектор складається із семи проектів, і до кінця року може збільшитися ще на п'ять позицій.

Про це розповів керуючий партнер ICU Макар Пасенюк НВ Бизнес.

За словами Пасенюка, інвестиції в кожну компанію становили від 200 тис. доларів до 1 млн доларів.

"Напрям венчурного бізнесу ми запустили трохи більше року тому. Наша стратегія полягає в інвестуванні на пізньому посівному етапі і раунді "А" в технологічні стартапи, переважно - з українським корінням. Саме такі компанії зараз становлять понад 70% нашого портфеля", - сказав Пасенюк.

Реклама:

Які проекти входять у портфель венчурних інвестицій ICU

Petcube - українська компанія, що стала світовим лідером із виробництва connected pet-гаджетів. Перший продукт компанії - пристрій, що дозволяє через мобільний додаток дистанційно стежити за своїм домашнім улюбленцем, розмовляти з ним і грати в лазерні гри. Офіси Petcube знаходяться в Києві, Сан-Франциско і Шеньжень.

Hideez - українська компанія, яка створила цифровий брелок, який служить безпечним зберігачем паролів і ключем для різних електронних носіїв. Із його допомогою можна дистанційно запам'ятовувати паролі мобільних пристроїв, RFID-керованих дверей, цифрового підпису, комп'ютерних програм і web-сервісів. Офіси компанії розташовані в Києві та Сан-Франциско.

Xelba - розробник апаратного і програмного забезпечення, яке дозволяє компаніям об'єднати IoT- технології (англ. Internet of things, IoT) в одну систему і дистанційно керувати нею. Спочатку Xelba автоматично ідентифікує все IoT-пристрої в інфраструктурі компанії, потім співробітник вибирає пристрої, якими хоче керувати, і отримує інтегровану систему IoT-пристроїв. Xelba заснована в 2017 році ветераном Apple Ракеш Ганді. Офіс компанії знаходиться в Лондоні.

Smart Commerce - орієнтований на онлайн-рітейл розробник технології моментального збору інформації про товари - ціни, асортимент, наявність в різних магазинах. Інформація збирається на основі big data і об'єднується в єдину базу даних. Рітейлерам ця розробка забезпечує якісну маркетингову аналітику, покупцям - актуальну інформацію про товари і можливість придбати їх в один клік безпосередньо у виробника. Сервісом компанії користуються такі світові гіганти як P & G, Unilever, Nestle. Офіси компанії розташовані в Атланті, Сан-Франциско і Барселоні.

Good Money - очолюваний Гуннаром Лавлейс онлайн-банк, прихильний цінностям демократії. Good Money гарантує кожному клієнту частку акцій компанії, а 50% прибутку збирається направити в проекти, орієнтовані на усунення соціальної і економічної нерівності, охорону навколишнього середовища, поновлювані джерела енергії і філантропію. Офіс компанії знаходиться в США.

3D Look - український стартап - розробник технології, що дозволяє побудувати 3D-модель людини по фотографії з урахуванням реальних розмірів. 3D-Look дозволяє покупцям міряти одяг онлайн і, тим самим, ефективно здійснювати покупки, а інтернет-продавцям допомагає в рази скоротити обсяги повернення товарів. Засновники стартапу - два одеських IT-підприємця Олександр Арапов і Вадим Роговський, а також Іван Макєєв (Лондон) - один з найсильніших в Європі розробників в області машинного навчання. Офіси компанії знаходяться в Сан-Матео (США), Києві, Одесі та Лондоні.

Apostera - розробник програмних продуктів для автомобільної промисловості, які наближують еру автономного водіння. Технології компанії об'єднують віртуальний і реальний світи, допомагаючи водіям точно зрозуміти, де і коли здійснювати маневр, що робить процес водіння більш приємним, безпечним і безтурботним. Компанія була заснована українською командою експертів у галузі автомобілебудування, навігації, машинного навчання, комп'ютерного зору і технологій злиття сенсорної інформації. Штат компанії складається з 60 співробітників із головним офісом в Мюнхені, а також офісами в Києві, Одесі, Санкт-Петербурзі і Шанхаї.

За даними Української асоціації венчурних інвесторів (UVCA), в 2018 році венчурні інвестори вклали 337 млн ​​дол в українські стартапи, із яких 58,3 млн дол - на ICO.

Інвестгруппа ICU створена в червні 2006 року. Зараз під управлінням групи знаходяться активи на суму понад 500 млн дол, зокрема активи українських інвестиційних і пенсійних фондів - понад 3 млрд грн.

Основними партнерами групи є Пасенюк і Костянтин Стеценко з частками 41,7%, а також Олександр Вальчишен і Володимир Демчишин, яким належать відповідно 6,58% і 9,99%.

До призначення в червні 2014 року главою Нацбанку співвласником і головою ради директорів групи ICU була Валерія Гонтарєва. У ЗМІ повідомлялося про ділові зв'язки компанії з бізнесами, які належать Петру Порошенку і його партнерам.

Крім капіталу для розвитку, ICU надає компаніям стратегічну підтримку, зокрема у вигляді підготовки до наступних раундів залучення коштів.

Нагадаємо, що в 2018 році група ICU створила інвестиційний фонд "Адвентура" для покупки "поганих" активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: