"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Облгази Фірташа отримали за донарахування у платіжках штрафи по 850 тисяч

П'ятниця, 22 березня 2019, 20:39

На операторів ГРМ "Вінницягаз", "Волиньгаз" та "Київоблгаз" наклали штрафи у розмірі по 850 тисяч гривень.

Про це повідомила у Facebook Оксана Кривенко, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Нацкомісія розглянула питання порушення облгазами ліцензійних умов з розподілу природного газу та встановила здійснення незаконних дій, які полягали у донарахуванні побутовим споживачам додаткових обсягів природного газу.

"Ці обсяги були включені до обсягів виробничо-технологічних втрат та передбачені тарифом. Тобто за таких обставин побутовий споживач фактично мав двічі сплатити за один і той самий обсяг", - зазначила Кривенко.

Реклама:

НКРЕКП зобов'язала облгази до 05 квітня привести свої дії у відповідність до вимог чинного законодавства та перерахувати платіжки.

Нацкомісія попросить Антимонопольний комітет провести детальне розслідування ознак порушення законодавства, які були виявлені у ході позапланової перевірки ліцензіатів.

Тривають перевірки інших операторів ГРМ.

ТОВ "Регіональна газова компанія", що управляє всім газовим бізнесом Дмитра Фірташа, вже заявила раніше, що облгази не згодні з висновками перевірок НКРЕКП та оскаржать їх.

Нагадаємо:

У жовтні 2018 року в середньому обсяги донарахувань у платіжках за газ склали 1–1,5 % від обсягу споживання, а вже в грудні-січні — близько 5-10%. Зважаючи на це, в листопаді 2018 року НКРЕКП прийняла 42 рішення про заборону донарахування додаткових обсягів.

Наприкінці року уряд звернувся до НКРЕКП із проханням провести перевірки усіх облгазів на дотримання законодавства.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: