"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" назвав умову, за якої відкличе багатомільярдний позов до "Газпрому"

Четвер, 10 січня 2019, 10:37

НАК "Нафтогаз України" готова обговорювати можливість перегляду або відмови від другого транзитного позову до російського "Газпрому" на суму понад 12 млрд доларів у прив'язці з укладенням нового довгострокового контракту.

Про це глава НАК Андрій Коболєв повідомив в ефірі одного з телеканалів в середу ввечері, передає "Інтерфакс-Україна".

"Фактично ми говоримо російським колегам: якщо ви будуєте (обхідні маршрути - Ред.) і не хочете транспортувати, то компенсуйте. Якщо хочете транспортувати і готові підписати довгостроковий контракт за європейськими правилами, з гарантіями, що ці гроші заплатите, ми готові від позову відмовитися, або переглянути його, або змінити його", - сказав він.

"Ми комунікували цей меседж європейській комісії і нас почули. Ми готові це питання, якщо нам акціонер погодить, покласти на стіл переговорів з "Газпромом", - додав глава НАК.

Реклама:

Коболєв нагадав, що головною метою цього позову є відшкодування збитків від зниження вартості газотранспортної системи України в результаті будівництва "Газпромом" обхідних потоків і невиконання прописаних зобов'язань в чинному до кінця 2019 року контракті на транзит.

За його словами, стягнення з "Газпрому" коштів за вже виграний транзитний позов і потенційна перемога в арбітражі за другим позовом змушує діяти акуратно і точно в частині відокремлення від "Нафтогазу" газотранспортної складової.

"Як громадянин України, я вважаю, що втратити і гроші і транзит неприйнятно. Як глава НАК - я не дозволю цього зробити. У нас є план відділення, за яким ми рухаємося вже півтора року", - сказав Коболєв.

"Ми створили дві окремих філії, вони вже працюють в складі "Нафтогазу", ми готуємо їх для переведення в окремі компанії в наступному році. Ми запропонували саме таку модель анбандлінгу, так званий ISO (independent system operator), яка дозволяє нам цей позов зберегти", - пояснив він.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" 6 липня 2018 року подав до Стокгольмського арбітражу позов з вимогою переглянути тариф на транзит газу за контрактом з ПАТ "Газпром".

НАК вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року і попередньо оцінив свої грошові вимоги в 11,58 млрд доларів без урахування відсотків.

У листопаді виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що претензії НАК до "Газпрому" за новими позовами в Стокгольмському арбітражі за чотири місяці збільшилися до понад 12 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: