"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ФРС намагається продовжити економічне зростання США — Bloomberg

П'ятниця, 9 листопада 2018, 15:45
 

Федеральна резервна система залишила процентну ставку без змін і зберегла курс на підвищення в грудні, незважаючи на недавні хвилювання на фінансових ринках і критику з боку президента США.

Про це пише Bloomberg.

"Економічна активність зростає високими темпами, спостерігається стійке зростання зайнятості, а рівень безробіття знизився", - зазначив американський центробанк в заяві за підсумками дводенного засідання у Вашингтоні, повторивши прогноз "подальшого поступового" підвищення ставок.

Ризики для прогнозів виглядають "в цілому збалансованими", заявив Комітет ФРС з операцій на відкритому ринку, не змінивши формулювання в порівнянні з попереднім засіданням в кінці вересня.

Реклама:

Інфляційні очікування, які, судячи з деяких індикаторів, трохи знизилися в останні тижні, були охарактеризовані як такі, що "в цілому мало змінилися".

Залишаючи двері відкритими для четвертого в цьому році підвищення ставки в грудні, регулятор зберігає траєкторію поступового посилення грошово-кредитної політики, намагаючись продовжити другий за тривалістю період економічного зростання в історії США і не зробити при цьому помилок.

Надто м'яка грошово-кредитна політика може підігріти інфляцію і призвести до формування бульбашок на ринках активів, тоді як занадто швидке посилення ризикує викликати рецесію.

Члени FOMC прийняли рішення про збереження діапазону ставки федерального фінансування на рівні 2-2,25 відсотка одноголосно.

З кінця 2015 року центробанк вісім разів підвищував вартість запозичень на 25 базисних пунктів.

Раніше президент США Дональд Трамп обрушився з критикою на Федеральну резервну систему за підвищення процентних ставок в цьому році, заявивши, що вона "збожеволіла".

Нагадаємо, 26 вересня Федеральний комітет з відкритого ринку ФРС США ухвалив рішення підвищити ключову ставку на 0,25 процентних пункти, до 2% -2,25%.

Це вже третє підвищення ключової ставки в цьому році. Наступне підвищення заплановано на грудень 2018 року, три рази ставку підвищать в 2019 році і ще один раз - у 2020 році.

Нагадаємо, останній цикл підвищення процентних ставок в США тривав з червня 2003 року по червень 2006 року.

З того моменту і до 2015 року ФРС послідовно знижувала вартість грошей - спочатку акуратними кроками з 5,25% до 4,25% річних (до кінця 2007 року), потім, на фоні іпотечної кризи, - різкіше, до 3% до січня і 2% - до квітня 2008 року.

На фоні обвалу ринків восени 2008 року ФРС послідовно знизила ставку до 1,5%, до 1%, а в грудні - до історичного мінімуму в діапазоні від 0 до 0,25%.

Читайте також: "Чорний тиждень" для фінансових ринків: тимчасовий струс чи початок нової кризи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!