"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МХП Косюка законно одержав 800 мільйонів від держави — Мінагро

Середа, 7 листопада 2018, 15:25
 

Агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт" законно отримав найбільшу допомогу - понад 800 мільйонів гривень від держави.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета, передає "Укрінформ".

"Вони побудували комплекси птахівничі і відповідно там 25% відшкодовується, це правильно. Цей напрямок було підтримано депутатами, це не міністерство", - сказав заступник міністра.

Однак він зауважив, що на його думку, так само як і фермерів, і як свідчить світова практика, треба вводити обмеження на дотації і це вирішить багато нарікань, які сьогодні існують як у виробників, так і суспільстві.

Реклама:

"Обмеження є - 150 млн грн на одне господарство. Це рішення було напрацьоване у Верховній Раді. Там 150 млн на одне господарство обмеження. Але, якщо у тебе працює більше 500 (осіб - ред.) при введенні об'єкта у виробництво, там значно збільшується сума", - сказав Шеремета.

Як повідомляла Економічна правда, підприємство Юрія Косюка "Вінницька птахофабрика" 1 листопада отримало 618 мільйонів гривень бюджетних дотацій, а загалом за рік – 812 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у 2017 році підприємства холдингу МХП отримали рекордну суму дотацій — 1,4 млрд гривень, або приблизно 35% від загальної суми державної підтримки аграрної галузі. Другим найбільшим отримувачем дотацій став "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка— 517 млн гривень.

Після скандалу з отриманням значної суми державних коштів агрохолдингами у 2018 році уряд вирішив змінити систему дотацій на програму підтримки тваринництва. В програму, зокрема, було додано нові форми державної підтримки, в тому числі і "часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів".

Миронівський хлібопродукт (МХП) — найбільший виробник курятини в Україні. За оцінками самої компанії, вона займає 55% українського ринку курятини. На українському ринку МХП представлений торговими марками "Наша Ряба", "Легко", "Бащинский", "ФуаГра" тощо.

У червні ТОВ "Вінницька птахофабрика" відкрила нову лінію виробництва і до кінця року планує створити найбільші потужності з виробництва курятини в світі.

Як відомо, Косюк через компанію WTI Trading Limited володіє 66% акцій МХП. Видання "Новое время" оцінило його статки у 908 млн доларів, із цим показником Косюк посів 8 місце у списку 100 найбагатших українців.

Читайте також: "Бідні агрохолдинги. Куди зникають мільярди державної підтримки для аграріїв".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: