Глобальна економіка може зазнати значного удару — голова МВФ

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 16:38
 

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард назвала глобальну економіку сильною, однак недостатньо потужною для того, щоб залишатися стійкою до нинішніх ризиків.

Про це вона заявила під час виступу на Балі, де проходять осінні збори МВФ і Світового банку, повідомляє "Укрінформ".

"Чи є економіка сильною? Я думаю, що відповідь на це – так, економіка є сильною станом на сьогодні. Ми очікуємо, що темпи зростання залишаться незмінними – на рівні 3,7% цього року й наступного", - цитує МВФ слова Лагард.

Водночас, вона підкреслила, що не вважає економіку достатньо потужною, оскільки три роки поспіль показник темпів зростання залишався на одній позначці.

Реклама:

"Навіть більше, деякі ризики, на яких ми наголошували, зокрема під час наших весняних зборів у квітні, вже почали реалізовуватися, особливо щодо зростаючих торговельних бар'єрів", - додала директор-розпорядник Фонду.

За її словами, якщо ця напруженість матиме такі самі тенденції, глобальна економіка зазнає значного удару.

"Тому наша тверда рекомендація полягає в тому, щоб послабити цю напруженість і працювати над сильнішою глобальною торговельною системою, яка є більш справедливою, придатною для цілей і для майбутнього", - наголосила Лагард.

Глава МВФ також підкреслила, що не вважає світову економіку цілком захищеною через 10 років після глобальної кризи.

"З небувало високим рівнем глобальних і державних боргів, приватних і урядових, будь-яка незначна зміна вітру може спровокувати відтік капіталу та економічну нестабільність на ринках, що розвиваються", - підкреслила Лагард, додавши, що на деяких з цих ринків такі тенденції вже простежуються.

У цьому зв'язку вона наголосила на необхідності продовжувати фінансову регуляторну програму та протистояти ризику регресу.

Крім того, за словами глави Фонду, нинішні переваги світового зростання є недостатніми для того, щоб глобальна економіка продовжувала розвиватися. Головною проблемою, за її словами, є надмірна нерівність у сфері технологій, торгівлі, інтеграції, а також політичні загострення, що посилює економічну й соціальну напругу, особливо в розвинутих країнах.

"Ось чому нам потрібна продумана політика й реформи, які не тільки стимулюватимуть зростання, але й робитимуть це всебічно та стабільно", - підкреслила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!