Суд визнав неконституційним збір Мінфіном персональних даних

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 15:33
 

Конституційний Суд визнав неконституційними повноваження Міністерства фінансів збирати персональні дані громадян, необхідні для верифікації соціальних виплат.

Про це повідомила прес-служба суду.

Суд розглянув подання екс-уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської з приводу відповідності Конституції окремих положень Бюджетного Кодексу.

Згідно з документом, Мінфін "має право на безкоштовне отримання інформації, що містить персональні дані, і на доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і банків даних держорганів".

Реклама:

"Конституційний Суд вважає, що повноваження міністерства на безкоштовне отримання інформації, що містить персональні дані, є дискреційними, а тому вкрай необхідно, щоб оспорювані положення Кодексу... узгоджувалися з конституційним принципом верховенства права, зокрема, з такими його елементами як юридична визначеність і заборона свавілля", - заявили в КС.

"При цьому Конституційний Суд відзначає, що Міністерство може бути наділене повноваженнями з отримання та обробки інформації, що містить персональні дані, тільки для досягнення легітимної мети", - сказано в повідомленні.

Конституційний суд підкреслює, що "через відсутність будь-яких кордонів дискреції, встановлених законом, з приводу подальших дій з інформацією, що містить персональні дані, виключається навіть мінімальний захист суб'єкта персональних даних, не забезпечується передбачуваність застосування зазначених положень Кодексу".

На думку Конституційного Суду, Кодекс не передбачає "критеріїв визначення змісту та обсягу інформації, що містить персональні дані, категорій осіб як суб'єктів персональних даних, проміжків часу, які повинні стосуватися персональних даних, термінів, порядку і умов їх зберігання, що унеможливлює настання відповідальності за можливого зловживання".

"Наведене дає Конституційному Суду підстави стверджувати, що окремі положення абзацу першого пункту 40 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу про право Міністерства отримувати інформацію, що містить персональні дані, суперечать частині першій статті 8, частини другої статті 32 Конституції України", - продовжили в прес-службі.

Зазначені положення Бюджетного Кодексу втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього рішення, тобто з 11 жовтня.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

У пункті 40 прикінцевих положень Бюджетного Кодексу зазначено, що при здійсненні повноважень з контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат Міністерство фінансів має право отримувати інформацію, що містить банківську таємницю та персональні дані.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!