"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Екс-глава Google допустив роздвоєння інтернету на китайський та американський

Понеділок, 24 вересня 2018, 18:10
 

На думку Еріка Шмідта, колишнього глави Google і виконавчого директора Alphabet, інтернет до 2028 року буде існувати в двох різних варіантах.

Про це Шмідт розповів в ході закритої зустрічі в Сан-Франциско, передає itc.ua.

За його словами, в одній частині Всесвітньої павутини буде головувати Китай, а в другій - США.

Під час дискусії економіст Тайлер Коуен запитав колишнього главу Google про те, які шанси, що інтернет в майбутньому фрагментується і розділиться на два "суб-інтернети" з різною регуляторною політикою і обмеженим обміном інформацією між собою.

Реклама:

"Я думаю, що найбільш вірогідний сценарій зараз - це не розкол, а швидше біфуркація на інтернет під верховенством Китаю і некитайські інтернет на чолі з Америкою", - заявив Шмідт.

Він звернув увагу на "феноменальність" масштабу розвитку китайських компаній, місцевого ринку послуг і багатств, які створюються в країні, і зазначив, що Китай має більш високий відсоток ВВП, що припадає на інтернет, ніж США, де частка інтернету теж значна.

Таким чином, стверджує колишній глава Google, Китай має всі шанси в найближчому майбутньому стати лідером IT-індустрії. Отже, існує небезпека, що "поряд з китайськими товарами і послугами в інтернет прийде інший політичний режим, з цензурою і контролем".

"Якщо ви недооцінюєте китайський інтернет, не розумієте смисл. Внаслідок глобалізації Китай також змушений включитися в гру", - повідомив Шмідт.

"Погляньте на те, як реалізується ініціатива "Один пояс - один шлях", в якій бере участь близько 60 країн. Цілком можливо, що і в плані інтернету ці країни почнуть використовувати інфраструктуру, яку їм запропонує Китай, з деякою втратою свободи", - додав він.

Наостанок зазначимо, що фахівця також запитали, чи достатньо зусиль докладають IT-гіганти, щоб зробити світ кращим.

"Я вважаю, що оцінювати внесок IT-компаній в розвиток людства повинні користувачі. В даному випадку рефлексія марна", - відповів Шмідт.

У той же час, він закликав підприємців перестати створювати продукти, які викликають залежність. Замість цього він рекомендує розробляти програми, які будуть залучати користувачів своєю корисністю.

Крім цього, колишній глава Google звинуватив IT-компанії в тому, що найчастіше вони вибирають неправильну стратегію розвитку: за його словами, дуже багато підприємців сьогодні фокусуються на короткостроковому прибутку і задоволеності акціонерів, а не на тому, як поліпшити життя користувачів, об'єднати соціум і забезпечити компанії довгострокове процвітання.

Раніше повідомлялося, що команда розробників браузера Google Chrome працює над рішенням, яке дозволить відмовитися від звичних URL на користь більш досконалого способу позначення адрес.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: