Частка сонячної та вітряної енергетики у виручці від генерації становить 9%

Понеділок, 24 вересня 2018, 18:06

Встановлена ​​потужність відновлюваних джерел електроенергії в першому півріччі 2018 року збільшилася приблизно на 400 МВт, з них 280 МВт - це сонячні електростанції.

Про це повідомив директор департаменту енергетики Нацкомісії регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Антон Гудаченко, передає Інтерфакс-Україна.

"На сьогодні по виробленню "зелені" станції досягли вже 1,8%, що становить близько 9% всієї товарної виручки в генерації електроенергії", - сказав Гудаченко на "Українському фінансовому форумі" в Одесі, організованому інвестгрупою ICU.

Всього, за даними НКРЕКП, за період існування "зеленого" тарифу для ВДЕ було реалізовано 480 таких проектів, з яких по 87-ми "зелений" тариф був встановлений в першому півріччі 2018 року.

Реклама:

"Не можу сказати, що це 87 абсолютно нових станцій, але це нові черги, це нові проекти. В основному - це проекти сонце і вітер", - уточнив представник регулятора.

Він також зазначив, що з 280 МВт СЕС в першому півріччі майже 90% встановлено і введено в експлуатацію в Херсонській області.

"Це про проблеми з підключенням, мережами, землею і технічними умовами і системними обмеженнями", - додав Гудаченко.

Директор департаменту підкреслив, що за останні півроку НКРЕКП в кілька етапів внесла ряд ключових змін в примірний договір купівлі-продажу за "зеленим" тарифом, покликаних полегшити життя інвесторам і девелоперам таких проектів. Серед них він назвав можливість використання міжнародного арбітражу, чіткий термін дії договору до 2030 року, а також уточнену формулювання форс-мажору.

"Необхідно розробити нові умови по покупці електроенергії, які будуть відповідати нової моделі ринку, - я говорю про існування і впровадженні концепції гарантованого покупця, так як в новій моделі вже не буде одного покупця", - сказав Гудаченко.

У квітні в місті Токмак Запорізької області запустили в експлуатацію першу чергу найбільшої в Україні сонячної електростанції Тоkmak Solar Energy.

Читайте також: Українські кроки до альтернативної енергетики

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: