Частка "сірої" техніки Apple в Україні досягає 90% — рітейлери

Четвер, 16 серпня 2018, 12:30
 

За оцінками учасників ринку, частка сірого імпорту Apple в Україні становить від 50% до 90%.

Про це повідомляє Retailers.ua

За даними офіційного дистриб'ютора Apple в Україні - компанії Asbis, кожен другий товар Apple, проданий в країні, ввезений нелегально.

"За нашими оцінками, "сірий" імпорт становить близько 50%", - заявив керівник напрямку рітейл "Асбіс-Україна" Віталій Мельниченко.

Реклама:

Втім, самі торговці, опитані журналістами, називають інші цифри. Співвласник мережі "Фокстрот. Техніка для дому" Валерій Маковецький оцінює частку сірої продукції Apple в 90%.

Керівник мережі електроніки Brain Тарас Мазур каже, що в Україні 90% ринку займається неофіційними товаром.

Причина в тому, що через рекомендовану роздрібну ціну від Apple продавати продукцію в Україні не вигідно.

"Ті рітейлери, які працюють "по-білому", мають досить низькі позиції на ринку. Коли товар ввезений в країну нелегально, продавець може собі дозволити різні знижки та акції - це приваблює клієнтів. Так на деяких ресурсах той же iPhone можна знайти на 20% дешевше", - говорить Мазур.

Джерело видання зазначає, що у Apple найнижча маржинальність. Маковецький в свою чергу заявив, що "Фокстрот" продає Apple собі в збиток.

На зарубіжних ринках Apple також залишається низькомаржинального для реселерів. За даними The Economic Times, маржа може становити 1,5-2%, якщо клієнт платить карткою, і близько 4,5% - готівкою. Для порівняння, маржинальність Samsung і Xiaomi може досягати 15%. Однак рітейлери продовжують співпрацювати з Apple через високий попит на її продукцію.

Нагадаємо, засновник компанії Rozetka Владислав Чечоткін заявив, що інтернет-магазин "Розетка" перестав продавати техніку Apple, тому що "техніка Apple не надходить офіційно до України" і звинуватив "Цитрус" у торгівлі контрафактом.

У "Цитрусі" заявили, що компанія має статус Apple Authorised Reseller і купує товар безпосередньо у офіційного авторизованого дистриб'ютора продукції Apple - компанії "АСБІС-Україна".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: