Девальвація турецької ліри не вплине на вартість турів для українців

Вівторок, 14 серпня 2018, 15:15
 

Обвал курсу турецької нацвалюти не вплине на вартість туристичних путівок в поточному сезоні, так як контракти між українськими туроператорами та турецькими готельєрами сформовані в доларах і євро.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на експертів.

"Падіння ліри зараз ніяким чином не вплине на вартість путівок до Туреччини, так як основні контракти між українськими туроператорами та турецькими готельєрами, або приймаючими сторонами, формуються в доларах і євро. Сезон якраз закінчується, підписання нових контрактів буде відбуватися орієнтовно в листопаді-грудні. Теоретично, якщо ліра буде і надалі падати, то це може вплинути на підписання контрактів на наступний рік", - розповів генеральний директор туроператора Tez Tour Олександр Новиковський.

За його словами, одним з факторів зниження вартості в перспективі може стати скорочення потоку внутрішніх туристів в Туреччині. Таким чином, щоб замістити внутрішнього туриста зовнішнім, готелі можуть зробити більш привабливі цінники.

Реклама:

Крім того, на думку Новиковського, слід враховувати, що девальвація тягне за собою економічні наслідки - підвищення вартості пального, електроенергії, заробітних плат - тому готельєри можуть збільшувати вартість розміщення.

Директор Центру розвитку туризму Володимир Царук вважає, що в зв'язку з девальвацією можна розраховувати тільки на спеціальні акції, або зниження вартості розміщення, в разі недобору туристів в конкретних готелях.

"Але оскільки цей сезон для Туреччини є досить вдалим, то це малоймовірно. Багато готелів, вперше за тривалий час, стоять в так званих "стопах", тобто у них вже немає можливості забронювати місця. Особливо це стосується брендових готелів рівня 5 зірок і більше. Девальвація ліри може бути корисною українським туристам тільки з точки зору покупок місцевих турецьких товарів і послуг", - зазначив Царук.

За інформацією туроператорів, потік туристів до Туреччини продовжує зростати і в 2019 році може навіть перевищити показники поточного року, в зв'язку з чим істотне зниження вартості турів малоймовірне.

"На здешевлення турів розраховувати не варто, так як Туреччина переживає туристичний бум, і попит перевищує пропозицію. Потік туристів до Туреччини істотно зростає в зв'язку з поверненням відпочиваючих з Європи і Росії", - відзначили в компанії Join UP!.

У той же час, генеральний директор онлайн-порталу подорожей Tripsee Юлія Челікпазу все ж допускає зниження ціни турів в 2019 році.

"Через девальвацію турецької ліри ми не очікуємо істотного зниження вартості турів в цьому році для українців. Якщо знецінення турецької ліри триватиме, то в наступному році можливе зниження вартості турів до Туреччини на 10-15%. Однак, якщо попит на даний напрямок буде такий же високий, як і в цьому році, готельєри не знижуватимуть ціни", - зазначила Челікпазу.

Нагадаємо, ліра в цьому місяці впала на 28 відсотків на фоні відмови президента Реджепа Тайіпа Ердогана виконати політичні вимоги США, а також в умовах зростання напруженості на ринку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: