"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" заплатить 12 мільярдів доларів при відмові від транзиту газу через Україну — "Нафтогаз"

Понеділок, 13 серпня 2018, 15:22
 

Якщо російський "Газпром" відмовиться від транзиту газу через територію України після 2019 року Стокгольмський арбітраж може стягнути з компанії близько 12 мільярдів доларів.

Про це заявив комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в ефірі одного з телеканалів, передає liga.net.

За його словами, ця сума - компенсація за знецінення української ГТС.

6 липня "Нафтогаз" подав новий позов до Стокгольмського арбітражу з вимогою переглянути тариф на транзит за контрактом з "Газпромом".

Реклама:

"Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року і попередньо оцінює свої грошові вимоги в 11,58 млрд доларів без урахування відсотків.

Однак ця сума буде зменшена, якщо Газпром забронює потужності на транзит після 2019 року або якщо він перестане блокувати транзит газу з Середньої Азії і експорт інших компаній з Росії.

"Ми будемо розраховувати на компенсацію вже постфактум. Тобто умовно в 2021 році якщо у нас не буде транзиту на той час, ми просто отримаємо компенсацію 12 млрд доларів", - сказав Вітренко.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова зберегти транзит газу через Україну і  продовжити транзитний контракт у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольмському арбітражному суді.

В свою чергу предстаник української компанії наголосив, що спори між "Газпромом" і "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражному суді вже врегульовані, але росіяни не виконують його рішення.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу" штрафу в розмірі 4,7 млрд доларів.

За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК 2,56 млрд доларів.

"Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування  рішення.

30 травня президент Порошенко заявив, що у низці європейських країн почали стягувати активи російського "Газпрому" на користь "Нафтогазу" на виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо контракту на транзит газу.

Детальніше про газову суперечку читайте у матеріалі "Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: