"Нафтогаз" поставить "дочці" газу на 12 мільярдів. Трейдери скаржаться на змову

П'ятниця, 10 серпня 2018, 16:17
 

НАК "Нафтогаз України" виграв сім лотів на постачання 1,52 млрд кубометрів газу для АТ "Укртрансгаз".

Відповідний аукціон відбувся у вівторок, 7 серпня.

За даними ЕП, заплановані аукціони на ProZorro з закупівлі 2,44 млрд кубів газу для потреб балансування "Укртрансгазу" були дочасно проведені 7-го та 9-го серпня, замість запланованих 28 та 29 серпня.

Втім, 7-го серпня "Укртрансгаз" розіграв лише вісім з дванадцяти лотів, оскільки по них не було недопущених учасників.

Реклама:

Конкуренцію "Нафтогазу" склала лише Trafigura Ukraine та один раз до них додалися "Еру Трейдінг". В результаті сім лотів на постачання 1,52 млрд кубометрів газу загальною вартістю 12,65 млрд гривень без ПДВ виграв "Нафтогаз". Ще один - Trafigura Ukraine, ціна якої була нижча за всі ціни по яких перемагав "Нафтогаз".

Щодо цін по яким буде постачатися газ, то згідно з договором постачання, вони будуть коригуватися на ціни німецького хабу NCG та курс валют, тому в майбутньому ціни можуть змінитися.

Співрозмовник ЕП на енергетичному ринку наголошує, що під час закупівлі газу для "Укртрансгазу" спостерігалося штучне обмеження конкуренції.

"Характерним для всіх процедур "Укртрансгазу" є значно укрупнені обсяги всіх процедур (десять процедур по 216,9 млн кубів і дві по 134 млн кубів - ЕП), що не дозволили прийняти участь в аукціоні українським газовидобувним компаніям та деяким трейдерам, обсяги видобутку яких не покривають навіть найменші за обсягом лоти", - сказав він.

"Переможцем майже всіх минулорічних тендерів "Укртрансгазу" на постачання газу стала материнська компанія "Нафтогаз". А всього в минулому році УТГ оголошував закупівлі на 6,874 млрд кубів газу", - заявив співрозмовник.

"Цього року тендерні умови знову були прописані під "Нафтогаз" та під час тендеру навіть дано пояснення для учасників, що "Нафтогаз" як афілійована компанія теж може приймати участь в торгах", - підсумував він.

Нагадаємо, 12 тендерів на закупівлю 2,4 млрд кубів технологічного газу, який необхідний для роботи ГТС, "Укртрансгаз" оголосив у червні поточного року.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: