ФРС США попереджає про ризики торгових воєн

Неділя, 8 липня 2018, 11:23

Керівники Федеральної резервної системи дали позитивну оцінку економіці США, проте також відзначили зростаючі ризики, пов'язані із зовнішньою торгівлею.

Про це свідчить протокол червневого засідання ФРС США, передає "Інтерфакс-Україна".

"Учасники засідання в цілому згодні, що економіка зростає відповідно до очікувань, а темпи зростання економічної активності в реальному секторі збільшуються значно. Умови на ринку праці продовжують поліпшуватися, а інфляція наблизилася до цільового показника", - наголошується в протоколі.

За підсумками засідання Федерального комітету з відкритих ринків, що проходив 12-13 червня, було прийнято рішення підвищити базову процентну ставку на 0,25 процентного пункту, до 1,75-2% річних.

Реклама:

Підвищення стало другим з початку року, і Федрезерв очікує ще двох підйомів ставки в 2018 році.

"З урахуванням поточної оцінки майже всі учасники висловили думку, що Комітету слід продовжувати поступове підвищення ставки", після чого курс грошово-кредитної політики все одно залишиться стимулюючим, йдеться в повідомленні.

При цьому ставка в наступному році може досягти нейтрального рівня або навіть перевищити його, вважають члени FOMC.

Нейтральним рівнем ставки вважається такий рівень, при якому грошово-кредитна політика ніяк не впливає на економічну активність - не стимулює і не уповільнює її.

Разом з тим керівництво Федрезерву прийняло до уваги стурбованість ринку з приводу конфліктів США з основними торговими партнерами, включаючи Китай, ЄС, Канаду та Мексику.

"Більшість учасників відзначили, що невизначеність і ризики, пов'язані з торговельною політикою, посилилися, і висловили побоювання, що такі ризики і невизначеність в кінцевому рахунку можуть мати негативний вплив на настрій бізнес-спільноти та інвестиційну активність", - наголошується в протоколі.

Деякі респонденти, з якими контактують Федеральні резервні банки, сказали, що вони відкладають інвестиції у виробництво або скорочують обсяг капзатрат.

Представники алюмінієвого та сталеливарного сектора очікують збільшення цін на продукцію через введення мит на імпорт алюмінію і сталі, проте не планують нових інвестицій в збільшення виробництва.

"Торговельні загрози - першочерговий фактор ризику, вплив якого на бізнес буде відслідковувати Федрезерв", - стверджують учасники засідання.

Наступне засідання комітету пройде 31 липня - 1 серпня. Імовірність підвищення ставки на цьому засіданні, відповідно до очікувань більшості учасників ринку, становить менше 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: