Українці стали менше палити – ринок тютюну зменшився

Четвер, 26 липня 2018, 14:00
 

Ринок тютюну в Україні зменшився на 9,9% за перше півріччя 2018 року. Причиною скорочення є зменшення споживання тютюну внаслідок зростання цін на сигарети після підвищення акцизів.

Таку інформаці, за даними Українського центру контролю за тютюном, оприлюднила одна тютюнова компанія у прес-релізі.

Водночас, за даними Держстату, в січні-червні 2018 року в Україні було вироблено 34,4 мільярда сигарет, що на 17,7% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Задекларовані ж тютюновими фабриками протягом шести місяців 2018 року обсяги продажів становили лише 18 мільярдів сигарет, що на 28% менше, ніж рік тому.

Реклама:

Однак, задекларовані продажі сигарет були набагато меншими, ніж реальні продажі у перші місяці 2018 року, що зменшило надходження до Держбюджету.

На думку  експерта з контролю над тютюном Костянтина Красовського, тютюнові корпорації вдалися до маніпуляцій зі сплатою акцизів, а саме здійснювали перевиробництво сигарет "на склад" протягом 2017 року та закуповували акцизні марки наперед та декларували завищені продажі сигарет протягом останніх місяців 2017 року.

Це все надало можливість корпораціям через підконтрольного монополіста оптової торгівлі тривалий час після підвищення акцизу з 1 січня 2018 року торгувати сигаретами за "старими" цінами та не платити податки.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: