"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські держустанови атакували кібершпигуни - ESET

Понеділок, 23 липня 2018, 09:25

Дослідники компанії ESET виявили кібершпигунську кампанію, націлену на українські держустанови.

Про це повідомляє AIN.ua.

Зловмисники заражають комп'ютери жертв вірусами Quasar RAT, Sobaken і Vermin зі схожим вихідним кодом, за допомогою яких викрадають дані та аудіозаписи розмов з комп'ютерів жертв.

 

Віруси розповсюджуються за допомогою фішингових листів і вже заразили комп'ютерні мережі кількох сотень жертв з різних держустанов України.

Реклама:

Quasar - шкідливе ПО з відкритим вихідним кодом, призначене для стеження і розкрадання даних із зараженої системи. Sobaken - модифікована версія Quasar, в якій відсутні деякі функції, але виконуваний файл меншого розміру, тому його легше приховати.

Vermin - найнебезпечніший з трьох. Крім виконання стандартних завдань, таких як моніторинг того, що відбувається на екрані, завантаження файлів, він також містить набір функцій, які дозволяють включати запис звуку, викрадати паролі і зчитувати натискання клавіш.

Примітно, що віруси модифіковані таким чином, щоб працювати тільки при російській або українській розкладці з IP-адресами в межах Росії або України. Якщо ці умови не дотримані, вірус самостійно видаляється.

Фахівці відзначають, що кампанія активна щонайменше з жовтня 2015 року. В ESET за активністю хакерів спостерігають з середини 2017 року, а в січні 2018-го про кампанію вперше повідомили публічно, проте з того часу її масштаби тільки прогресують.

Хто стоїть за атаками, поки невідомо: атакуючі, не володіючи серйозними навичками і не маючи доступ до невідомих вразливостей нульового дня, майстерно використовують соціальну інженерію для непомітного поширення вірусів.

"Це підкреслює необхідність навчання персоналу навичкам кібербезпеки, крім наявності якісного рішення в області безпеки", - підводять підсумок аналітики.

Рекомендуємо пройти Тест. Чи в кібербезпеці ви?

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: