"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ почала перевірку "Дніпроазоту" через дефіцит хлору

П'ятниця, 20 липня 2018, 09:41

Служба безпеки України розпочала перевірку дій посадових осіб ПАТ "Дніпроазот", які призвели до створення дефіциту рідкого хлору - основного реагенту для безперебійного забезпечення населення питною водою.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Як наголошується, це створило передумови до порушення нормального функціонування об'єктів життєзабезпечення населення та небезпеку для здоров'я людей.

"З 15 червня адміністрацією "Дніпроазота" в порушення договірних зобов'язань та без завчасного попередження призупинено виробництво та відвантаження рідкого хлору водопостачальним підприємствам України, що унеможливлює обеззараження питної води, створює загрозу виникнення масових отруєнь та поширення епідемій", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Водночас Службою перевіряється обґрунтованість збільшення у декілька разів вартості реагенту на шляху від виробника до кінцевого споживача.

"За результатами перевірки слідчими СБУ буде прийнято рішення щодо кваліфікації за Кримінальним кодексом України дій осіб, причетних до штучного створення передумов до виникнення надзвичайної ситуації", - повідомляє прес-служба.

Раніше підприємство "Дніпроазот", яке є виробником рідкого хлору, що використовують водоканали для знезараження питної води, попередило, що припиняє поставки та зупиняє виробництво рідкого хлору.

Робота "Дніпроазоту" зупинилася 15 червня через підвищення ціни на газ.

У "Київводоканалі" попередили, що через припинення поставок та зупинку виробництва рідкого хлору на "Дніпроазоті" можуть бути проблеми із подальшим знезараженням питної води. 

Наразі ситуацію з поставками хлору не вирішено, хоча 13 липня прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що рідкий хлор для очищення питної води в Україні буде попри проблеми хімзаводу "Дніпроазот".

У Миколаєві з 10:00 16 липня у зв’язку з цією ситуацією знизили водопостачання абонентів.

Також повідомлялося, що Харків може лишитися без води вже 21 липня, а Миколаїв, Кривий Ріг, Житомир – у серпні.

17 липня "Дніпроазот" заявив, що готовий відновити роботу за умови підвищення цін.

Читайте також: Хлорний колапс. Водоканали країни на межі катастрофи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: