Рада прийняла необхідні для траншу МВФ правки в закон про Антикорупційний суд

Четвер, 12 липня 2018, 17:48
 

Верховна Рада ухвалила закон про судоустрій і статус суддів Вищого антикорупційного суду  №7441, а також скандальні правки до нього, які вимагав міжнародний валютний фонд.

За відповідне рішення проголосував 231 народний депутат.

За процесом ухвалення рішення у залі парламенту спостерігав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Закон, з ухваленими поправками до нього, забороняє розгляд апеляційних скарг щодо корупційних справ, переданих Національним антикорупційним бюро, іншими судами, окрім апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Реклама:

Це означає, що всі рішення щодо топ-чиновників Романа Насірова, Олександра Онищенка, Миколи Мартиненка та інших буде ухвалювати саме Антикорупційний суд.

Перед цим заступник голови парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв зазначив, що комітет узгодив всі правки і просить їх узгодити у залі.

Зокрема, він попросив узгодити 27 правок та окремо проголосувати за дві, які викликають найбільше суперечок - 160 та 168.

Нардепи підтримали 27 правок, але посварилися довкола 168-ї.

Спочатку Алєксєєв зачитав дві редакції правки. Одна, за його словами, повністю відповідає першій редакцій президентського закону і саме таку версію нібито вимагає МВФ.

Він зазначив, що її суть полягає у тому, щоб усі справи, які підслідні Національному антикорупційному бюро, передають до Антикорупційного суду.

За правку проголосувало всього 184 нардепи з 226 необхідних.

У залі почався гвалт.

Спікер парламенту Андрій Парубій запропонував Алєксєєву представити інший варіант правки, яка може набрати більше голосів.

Представник комітету зазначив, що він може зачитати іншу редакцію, яка по суті така ж сама, але не повністю відповідає першій редакції закону.

Він уточнив, що друга редакція правки лише уточнює назви та юрисдикції судів.

За другу редакцію проголосувало 216 нардепів.

Парубій почав усіх закликати до зали та вмовляти бути дисциплінованими.

"Ми стоїмо перед великим ризиком не підтримки вимог МВФ. Треба порадитись, щоб ми не завалили", - заявив він.

Після цього виступив голова фракцій БПП Артур Герасимов, який закликав голосувати виключно за президентську редакцію.

Голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак заявив, що якщо депутати не проголосують, то може бути припинена співпраця України з МВФ і восени в країні може статися економічний колапс.

Представники "Опозиційного блоку" поскаржилися, що їм нічого не зрозуміло про правки, які зачитуються з голосу і тому не будуть ні за що голосувати.

За словами представника фракції "Самопоміч" Єгора Соболєва, правка 168 у другій редакції найбільш вивірена і тому саме за неї слід голосувати.

Парубій зачитав, скільки голосів віддала кожна фракція і додав, що з них можна "витягти" більше.

У залі з'явився Гройсман, який став біля табло і заохочував до голосування. 

Після чергового голосування голова ради заявив, що не вистачає всього трьох голосів.

"Не може залежати доля країна від дисципліни трьох депутатів. Прошу, подумайте, наслідки дуже серйозні. Прошу не бавитися з цим. Закликаю кожного взяти участь у голосуванні", - оголосив Парубій.

Активно жестикулюючи і щось викрикуючи закликав нардепів до голосування і прем'єр.

Врешті-решт за правки 168 і 160 та за закон у цілому проголосувала необхідна кількість народних обранців.

Парубій привітав зал із цим рішенням.

Раніше повідомлялося, що у Раді знайшли простий спосіб виправлення законупро Антикорупційний суд, зокрема внесенням необхідних поправок до законопроекту 7441.

Але Сполучені Штати та МВФ наполягають на внесенні змін до закону, щоб забрати старі справи про корупцію від судів загальної юрисдикції і передати їх до нового Антикорупційного суду.

Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International закликала змінити положення закону про Антикорупційний суд, яке дозволить затягувати судові процеси проти корупціонерів.

Мова йде про правку, яка встановлює, що апеляції щодо справ НАБУ, які суди вже розглядають зараз, розглядатимуть у судах загальної юрисдикції, а не в Антикорупційному суді.

Раніше у "ЦПК", повідомили, що цієї правки не було у погоджувальній таблиці, викладеній на сайті Верховної Ради.

Така норма з’явилася в оприлюдненому тексті закону. Ця правка не була зачитана головою комітету правової політики та правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед ухваленням закону та не обговорювалася на комітеті.

Згодом у Раді зареєстрували проект щодо зміни скандальної правки у законі про ВАС.

Яна Міланова, УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: