"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ дозволив докапіталізацію підсанкційних банків

П'ятниця, 25 травня 2018, 09:55
 

Національний банк дозволив докапіталізацію санкційних українських банків їх материнськими структурами.

Відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ №55 від 24 травня і вступають в силу з 25 травня, передає прес-служба регулятора.

Регулятор привів свої вимоги відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони "Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", введеного в дію указом президента від 14 травня.

Документом внесено зміни до постанови правління Національного банку №654 від 1 жовтня 2015 року.

Реклама:

Зокрема відповідно до пункту 4 цього рішення, Національний банк продовжив механізм реалізації застосованих РНБО санкцій банками, небанківськими установами, національним оператором поштового зв'язку, платіжним організаціям.

Крім того, НБУ дозволив докапіталізацію санкційних українських банків їх материнськими структурами, зареєстрованими відповідно до законодавства іноземної держави.

"Це дозволить уникнути визнання санкційних українських дочірніх банків неплатоспроможними через недостатність капіталу, адже така ситуація може призвести до додаткового навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та бюджет України", - пояснили в НБУ.

Нагадаємо, у травні Рада національної безпеки й оборони запровадила санкції щодо юридичних і фізичних осіб, які пов’язані з російською агресією проти України.

24 травня на сайті Адміністрації президента України з'явились так звані "санкційні списки".

Як повідомлялося, Національний банк ухвалив рішення про продовження санкцій щодо українських дочірніх структур російських державних банків.

Раніше президент Петро Порошенко зазначив, що санкції проти банків з російським капіталом дієві і їх варто продовжувати.

Україна 23 березня 2017 року терміном на рік запровадила санкції проти "дочок" російських держбанків, які працюють в Україні: українських Сбербанку та ВТБ, "БМ Банку" ("дочки" ВТБ), Промінвестбанку ("дочки" ЗЕБ) і VS Bank ("дочки" Сбербанку).

Санкції забороняють виведення капіталу на користь материнських структур, але при цьому не зачіпають розрахунки через ці банки для українців і не перешкоджають докапіталізіціі та продажу фінустанов.

Регулятор очікував, що зазначені банки придбає новий інвестор або вони поступово згорнуть діяльність в Україні.

Рекомендуємо почитати: Санкції з відтінком бізнесу: як Україна покарала WebMoney, Курченка та "друзів Путіна"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!